Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Statele Unite că ar încerca să influențeze procesele politice din țara noastră
Embed:
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Statele Unite că ar încerca să influențeze procesele politice din țara noastră

În ajunul alegerilor prezidențiale, Moldova a devenit subiect de dispută între Moscova și Washington! Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov acuză Statele Unite că ar încerca să influențeze procesele politice din țara noastră . Lavrov a precizat că reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2 nu funcționează din cauza influenței americane. Am solicitat o reacție de la Ambasadei SUA la Chișinău la acuzațiile lansate de Serghei Lavrov, însă deocamdată, nu am primit un răspuns.


"Din păcate, mecanismul de reglementare a conflictului transnistrean nu funcționează pentru că americanii încearcă să treacă totul sub control lor și să facă din Moldova o nouă „bubă rea” în spațiul post-sovietic. SUA nu vrea să admită formarea unei coaliții precum cea creată cu ceva timp în urmă dintre doamna Sandu și Dodon și pentru ca forțele pro-occidentale să obțină o victorie clară.

Recent, Departamentul de Stat al SUA a anunțat într-un comunicat că autoritățile de la Washington au solicitat Chișinăului să asigure un scrutin prezidențial liber și corect în data de 1 noiembrie, în cadrul căruia să se respecte voința alegătorilor. Mesajul a fost transmis de subsecretarul american de stat pentru afaceri politice, David Hale, în discuțiile pe care le-a avut cu președintele Igor Dodon, candidat independent la alegerile prezidențiale, și fostul premier, Maia Sandu, înaintată de PAS la șefia statului. În comunicat se mai menționa că toți candidații trebuie să aibă parte de condiții egale și acces echitabil în mass-media. Totodată, Washington-ul a solicitat eliminarea finanțării externe a campaniilor electorale desfășurate de candidați. David Hale a subliniat că SUA vor monitoriza alegerile, inclusiv prin intermediul observatorilor pe termen lung de la Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului. Deși discuția telefonică a avut loc în data de 9 octombrie, Maia Sandu și Igor Dodon nu au anunțat despre asta pe paginile lor oficiale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.