"Miroase a benzină și a scandal" în Capitală. Proiectul unei benzinării a provocat un adevărat scandal între locuitorii din preajmă și compania petrolieră
Embed:
"Miroase a benzină și a scandal" în Capitală. Proiectul unei benzinării a provocat un adevărat scandal între locuitorii din preajmă și compania petrolieră

O benzinărie, care urmează să fie construită într-o zonă verde, de pe strada Nicolae Dimo, din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde se află mai multe grădinițe și un liceu, a dus la un adevărat scandal între locatarii din preajmă, Primărie și agentul economic. Oamenii spun că viceprimarul Capitalei, Victor Chironda, a emis autorizația de construcție a benzinărei în plină pandemie. După ce am solicitat, aseară, reacția autorităților, astăzi, primarul Capitalei a emis o dispoziție prin care a suspendat decizia viceprimarului.

În anul 2011, un agent economic a cumpărat un teren, situat la intersecția străzilor Nicolae Dimo cu Studenților, pentru a construi un centru comercial. În 2013, omul de afaceri a schimbat destinația construcției, ca ulterior să fie emisă o autorizație privind ridicarea unei benzinării. Ulterior, decizia a fost suspendată. Agentul economic a atacat hotărârea în instanță și, acum un an, a obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. În data de 27 martie a acestui an, în plină pandemie, viceprimarul Victor Chironda a semnat o autorizație prin care a fost permisă începerea lucrărilor de construcție la benzinărie, iar șantierul a fost îngrădit. Locatarii din preajmă sunt nemulțumiți.

"Doi ani am umblat pe la judecătorii și am câștigat cauza ca să nu construiască benzinăria. Acum, în timp de pandemie, că toți sunt ocupați, ei repede au hotărât cu judecătoria nu știu care."

"E inadmisibil. Ce, nu sunt benzinării? Sunt și acolo, și dincolo. O bătaie de joc de Chișinăul acesta, de spațiul verde. Nu sunt alte locuri? Extindeți după oraș."

În stânga terenului, unde ar trebui să fie construită benzinăria, se află o grădiniță și un liceu, care este frecventat de peste 700 de copii. Părinții copiilor și profesorii au semnat o petiție online prin care cer stoparea lucrărilor.

Îndemnul nostru este de a revedea această decizie. Sperăm la o decizie înțeleaptă și rațională chiar și din partea domnului Chironda."

"Cred că se putea discuta cu locuitorii blocurilor din preajmă, pentru că legea spune că Primăria are 30 de zile la dispoziție pentru a stabili dacă oferă sau nu autorizația. "

La rândul său, viceprimarul Victor Chironda invocă decizia CSJ. El susține că autoritățile municipale au încercat să-l convingă pe agentul economic să renunțe la ideea de a construi o benzinărie. Acesta însă a refuzat, mai ales, că avea decizia instanței supreme în favoarea lui.

"Instanța ne obligă să facem ceva și eu pot fi tras la răspundere prin executor judecătoresc dacă nu execut deciziile instanței. Noi cumva am fost impus să emitem această decizie, după care, având în vedere încălcările admise de agentul economic, am retras-o și am pornit un cerc nou de procedură procesuală. "

Arhitectul-șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru, nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta acest subiect. Între timp, primarul Capitalei a cerut emiterea unei alte dispoziții de suspendare a lucrărilor de construcție a benzinăriei, care a și fost publicată pe site-ul instituției. Ion Ceban a invocat solicitările locuitorilor din preajmă și încălcările admise de către agentul economic.

"Astăzi va fi revocată această dispoziție cu privire la actele permisive. Am semnat semnat deja documente în această privință. Dacă va fi nevoie să ajungem în instanța de judecată, ne asumăm acest lucru".

Juristul companiei care construiește benzinăria ne-a oferit un răspuns prin e-mail, potrivit căruia agentul economic își rezervă dreptul de a ataca decizia de suspendare a lucrărilor în instanța de judecată.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.