Mitropolia Moldovei, învinuită de furt intelectual. Care este cauza conflictului între ierarhi
Embed:
Mitropolia Moldovei, învinuită de furt intelectual. Care este cauza conflictului între ierarhi

Scandal între reprezentanții Mitropoliei Moldovei și cea a Basarabiei. Ultimii acuză Mitropolia Moldovei de furt intelectual și cer Comisiei naționale de Heraldică să nu aprobe stema elaborată recent pe motiv că aceasta seamănă izbitor cu cea a Mitropoliei Basarabiei. La rândul ei, Mitropolia Moldovei spune că acuzațiile sunt nefondate. 

"Aceeași formă, același blazon, aceleași culori, aceeași formă de mitră. Eu cred că au făcut mai degrabă o faptă negândită până la capăt și o faptă neconsultată. Ar trebui să fi ieșit la un dialog să discute. Ne-am trezit cu faptul că stema noastră este furată", a spus secretarul Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi.

Secretarul general al Mitropoliei Moldovei neagă acuzațiile.

"Stema elaborată de către Mitropolia noastră, mitropolia Moldovei este una inedită, conține toate elementele specifice unei steme bisericești, mă refer la mitră, la scut, cârja arhierească, la crucea de aur. Sunt elemente regăsite practic în toate sistemele bisericilor. Nu este un plagiat și niciun furt intelectual", a afirmat secretarul general al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Experții suțin că sunt câteva elemente care fac diferența între cele două steme. Pe stema Mitropoliei Moldovei putem vedea icoana nașterii lui Isus Hristos, iar pe cea a Mitropoliei Basarabiei icoana învierii lui Hristos. Se deosebește și mitra. Mitropolia Moldovei a modificat icoanele de pe ea adăugând-o pe cea a lui Ștefan cel Mare, însă cea a mântuitorului și a Maicii Domnului au rămas intacte.

Președintele comisiei naționale de heraldică a precizat pentru postul nostru de televiziune că nu poate comenta subiectul deoarece nu a primit încă scrisoarea Mitropoliei Basarabiei și nu cunoaște detalii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.