Moara de vânt seculară de la Cernoleuca, unică în lume, stă gata să se ruineze. Câțiva voluntari au pornit să o restaureze
Embed:
Moara de vânt seculară de la Cernoleuca, unică în lume, stă gata să se ruineze. Câțiva voluntari au pornit să o restaureze

Una dintre puținele mori de vânt din țara noastră care a rezistat vitregiilor vremii și indiferenței autorităților, o bijuterie care se înalță în localitatea Cernoleuca, Dondușeni, va fi reabilitată la primăvară.
Monumentul istoric din nordul țării, considerat de către unii specialiști drept singurul de acest fel din lume, stă gata să se prăbușească.
Lucrările de restaurare vor fi efectuate de un grup de voluntari, în comun cu reprezentanții Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor care au elaborat și un proiect în acest sens.

Pe un deal din apropierea satului Cernoleuca, la aproximativ 230 de kilometri distanță de Capitală, găsim o bijuterie arhitecturală unică în lume, o moară de vânt de toată frumusețea. Construită de localnicii la răspântia secolelor XIX și XX, aceasta este una dintre puținele construcții de acest fel de la noi din țară care au rezistat ca prin minune timpului și indolenței celor care au au adus-o prin nepăsare în pragul dispariției.

"Este unicală prin felul său de construcție. Astfel de tipuri de mori nu mai exista, este unica in lume. Deci este unică. Aceste bunuri patrimoniale au fost construite de comunitate, țăranii au intervenit cu din puținul care l-au avut: paie, lut, și bârne. Respectiv din resursele disponibile la momentul dat."

În 1960 moara a fost lăsată de izbeliște iar în prezent seamănă mai mult a o ruină. Unele elemente ale construcției lipsesc, altele au fost înlocuite cu materiale improprii. Din "morișcă" au rămas doar câteva bârne putrede, care stau gata să cadă în orice moment. Iar în interior mai pot fi găsite câteva pietre ce formau sistemul de măcinare, dar și mecanismul de propulsare a morii pe baza vântului.

Interesant este și faptul că scheletul construcției este alcătuit din crengi si bîrne. Acestea au putrezit deja iar pereții au început sa se risipească. Si acoperișul, ciuruit de vitregiile vremi, este gata să cadă.

Acum jumătate de secol moara de vânt din Cernoleuca a fost imortalizată de marele pictor basarabean, Igor Vieru. Datorită operei realizate de el, dar și a fotografiilor vechi în care artistul este surprins în plin proces de creație, putem deduce cât de mult a degradat în timp acest monument de importanță națională.

În anii '70 ai secolului trecut, pe dealurile din apropierea localității Cernoleuca funcționau 12 mori de vânt. Unii săteni contemporani ai acelor vremuri își amintesc cum ani la rând macinau grâul la ele pentru a obține făină de cea mai înaltă calitate din care coceau ulterior pâine puhavă dar și cele mai delicioase plăcinte. Oamenii speră că autoritățile vor interveni pentru ca singura moară care a rezistat în timp și a devenit una dintre cărțile de vizită a localității lor, să fie restaurată.

"E un monument istoric, care ar trebui. Erau mai multe mori la noi în sat. Au fost la noi în sat vreo 6-7 mori. Și asta unica care a scăpat."

"Eu eram de vro opt nouă ani când țin minte că am fost cu părinții la moara ceea. Ca un muzeu a satului. Eu după cum am înțeles, ea e unica în lume."

"Ar trebui ca să fie satul frumos, să fie și o amintire de la bătrâni, cine a făcut asta."

Pe parcursul anilor, autoritățile locale au au încercat în câteva rânduri să restaureze moara, dar toate tentativele au eșuat.

"De nenumărate ori, împreună cu administrația publică, diferite demersuri, de nenumărate ori au fost deschise ușile la ministere, ministerul culturii. Dar din păcate, de fiecare dată am primit reproșuri."


Datorită implicării active unui grup de tineri voluntari din orașul Bălți, dar și a președintelui Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, carul s-a urnit din loc. Lucrările de restaurare a morii vor începe deja la primăvară.

"Pornim în strictă conformitate de documentația de proiect. Și respectiv materialele autentice vor fi folosite, proiectul va fi respectat. Și ne dorim să mergem pe varianta economă să muzeificăm acest exponat în aer liber."

Pentru a reduce din cheltuieli, autorii proiectului vor să organizeze o clacă ca pe vremuri, la care îi așteaptă pe toți sătenii de Cernoleuca, dar și alți oamenii care conștientizează valoarea acestui monument încărcat de istorie. Voluntarii vor fi îndrumați de arhitectul Mihai Andrieș, care a elaborat proiectul execuție, dar și de alți specialiști din domeniu. Lucrările vor costa în jur de 200 de mii de lei. În jur de 60 de mii de lei vor fi alocați de Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, iar restul banilor urmează a fi colectați din donații.

"Noi vrem să facem un cont, care să fie transparent. Să avem un cont care ar fi deschis pentru orice vizualizări, să fie transparent. Ca oamenii din interiorul țării și din exterior, să poată dona câte o sumă.

După renovare, întreaga construcție, care în prezent este într-o stare deplorabilă, își va recăpăta aspectul de odinioară. Moara de vânt va avea o elice cu șase aripi, iar acoperișul, în formă piramidală, se va putea roti în funcție de direcția vîntului. Monumentul arhitectural este construit din lut și paie după modelul morilor de vânt olandeze și, evident, va fi reabilitată cu materiale autentice."

În secolul al XIX-lea, în Basarabia existau peste 2600 de mori de vânt. În prezent, în țară s-au mai păstrat doar patru, toate incluse în Registrul de Stat al Monumentelor: cea din Cernoleuca, Dondușeni, una în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, și două în satul Beșalma din Găgăuzia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.