Moldova ar putea pierde cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc
Embed:
Moldova ar putea pierde cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc

Republica Moldova ar putea pierde cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc, Ucraina. Asta pentru că autoritățile vecine, responsabile de geologie și geodezie, au scos la licitație repetată dreptul de folosință a terenului carierei, după ce la prima licitație, organizată recent, nu s-ar fi găsit niciun cumpărător. Evenimentul este programat pentru data de 20 octombrie. Informația a fost confirmată de Agenția Proprietății Publice, care administrează bunul.

Într-un comunicat de presă, Agenția Proprietății Publice a precizat că a fost informată despre organizarea licitației și a expediat imediat un demers în care a solicitat anularea acesteia. Va fi organizată o ședință de lucru, sub conducerea viceprim-ministrului pentru reintegrare, Vlad Kulminski. Pe agenda discuțiilor se regăsește și situația creată la Î.S. „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc", se precizează în comunicat.

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că situația este una foarte gravă și trebuie gestionată la cel mai înalt nivel.

"Întrebarea trebuie ridicată la nivel inter-guvernamental. APP mi se pare că este depășită de situație și nimeni nu e interesat de această instituție, e nevoie de abordat subiectul la nivelul prim-miniștrilor, comisiei bilaterale, a vicеprim-miniștrilor, dar întrebarea strategică rămâne ce facem mai departe".

Într-un răspuns pentru postul nostru de televiziune, conducerea Guvernului Republicii Moldova susține că a fost informată despre expedierea demersului de către APP privind solicitarea anulării licitației . "Suntem în așteptarea răspunsului din partea Guvernului Ucrainei, iar în funcție de acesta vom decide asupra desfășurării negocierilor moldo-ucrainene privind Cariera de piatră din Pervomaisc. Subiectul va fi discutat în cadrul ședinței de lucru a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice", se notează în răspunsul oferit de Guvern.
Cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc, Ucraina aparține Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, însă terenul aparține Ucrainei. Cariera a activat până în 2015, atunci când din cauza managementului defectuos al fostului administrator, care nu a prelungit licența de dobândire a zăcământului, Moldova a pierdut dreptul de exploatare a carierei. Mai mult, fostul administrator a inițiat și un proces de insolvabilitate a întreprinderii pentru a prelua activele. În urma implicării Agenției Proprietății Publice, procesul de insolvabilitate a fost încetat, a fost numit un administrator nou, însă activele nu sunt recuperate. În prezent cariera este inundată, nu este conectată la energia electrică de mai mulți ani, iar utilajul nu este funcțional. Din cauza lipsei licenței și autorizațiilor de activitate nu pot fi efectuate nici exploziile necesare pentru extragerea zăcămintelor. Agenția Proprietății Publice susține că întreprinde toate acțiunile în vederea revendicării activelor carierei din Pervomaisc.
La începutul acestui an, Procuratura Generală a anunțat că a pornit două procese penale în cazul tentativei de deposedare a Republicii Moldova de bunurile Carierei de piatră din Pervomaisc și a carierei de pietriș și nisip din Cernăuți. Deocamdată, nu se cunoaște care este soarta acestor dosare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.