Moldova ar putea pierde cel puțin jumătate de miliard de lei, din cauza unei inițiative legislative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba
Embed:
Moldova ar putea pierde cel puțin jumătate de miliard de lei, din cauza unei inițiative legislative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba

Bugetul Republicii Moldova ar putea pierde cel puțin jumătate de miliard de lei în următorii 10 ani din cauza unei inițiative legislative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba.
Proiectul de lege scandalos se referă la interzicerea în Moldova a publicității pentru jocurile de noroc și pariuri sportive.
Asta în condițiile în care chiar statul controlează exclusiv acest domeniu prin intermediul companiei "Loteria Națională a Moldovei", fondată de Agenția Proprietăți Publice.
Directorul acestei întreprinderi, Vadim Dermenji, reclamă faptul că în cazul în care proiectul lui Alaiba va fi votat, atunci jocurile de noroc din Moldova vor fi controlate de casele de pariuri din străinătate, care sunt implicate în spălări de bani și nu achită taxe în țara noastră.


Directorul companiei de stat "Loteria Națională a Moldovei", Vadim Dermenji susține că proiectul de lege inițiat de deputatul PAS reprezintă o amenințare pentru jocurile de noroc legale, care asigură respectarea legislației, plata impozitelor, dar și respectarea drepturilor consumatorilor. În schimb, potrivit lui Dermenji, inițiativa lui Alaiba va favoriza companiile din străinătate, care nu dețin autorizație de activitate în Republica Moldova, nu plătesc niciun leu la bugetul de stat, deși au rulaj de sute de milioane de lei.
"Statul riscă să piardă control asupra jocurilor de noroc, iar acest domeniu va ajunge sub dominația caselor de pariuri din străinătate, implicate în spălare de bani și alte acțiuni ilegale", mai afirmă directorul companiei de stat "Loteria Națională a Moldovei".
Directorul NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive arată că veniturile statului din jocuri de noroc legale cresc în ultimii ani, iar în acest an vor depăși 100 de milioane de lei.


"În ultimii trei ani, venitul statului pe care noi i l-am asigurat este de aproximativ 180 de milioane de lei. Asta vorbește despre faptul că această ramură a început să se dezvolte, iar proiectul de lege propus va stopa această creștere, va opri dezvoltarea acestei afaceri, respectiv pierderile pe care le va suporta statul, conform calculelor noastre ar fi aproximativ minus 50 de milioane de lei în fiecare an, în următorii 10 ani. Cel puțin cât e valabil contractul nostru."

Chiar dacă a inițiat proiectul de lege scandalos, Dumitru Alaiba a încercat inițial să evite comunicarea cu presa la acest subiect.


"Despre proiectul dumneavoastră care interzicea publicitatea jocurilor de noroc.
- Vorbim mai târziu, nu vă supărați.
- Vreau să vă întreb, care sunt argumentele dumneavoastră?
- Mai târziu, o să avem consultări. Nu vă supărați."

În urma insistențelor noastre, am reușit totuși să-l întrebăm pe Dumitru Alaiba despre riscul ca inițiativa sa legislativă să afecteze compania de stat "Loteria Națională a Moldovei" și să deschidă ușa companiilor neautorizate.

" - Nu cred că anume Loteria Moldovei, care este unica care funcționează legal, să fie dezavantajată, că până la urmă noi creăm condiții de activitate legală, dar în același timp, campania de publicitate finanțată agresiv cu mulți bani, de milioane pe an, care perpetuează această dependență de jocuri de noroc.
– Atunci cum veți limita activitatea agenților economici care lucrează ilegl?
- Trebuie să începem, trebuie să începem."


Partenerul privat al "Loteriei Naționale a Moldovei" afirmă că, potrivit practicii răspândite în țările Uniunii Europene, compania alocă o parte considerabilă din bugetul său pentru susținerea sportului profesionist și de amatori, precum și sponsorizează numeroase acțiuni sociale.


"Începând cu luna ianuarie 2021 până în prezent, noi am investit în dezvoltarea sportului mai mult de 2,5 milioane de lei. Eforturile noastre au fost îndreptate pentru a asigura burse dar și condiții, pentru a-i ajuta pe sportivi în timpul antrenamentelor, pentru pregătirile către Jocurile Olimpice. Ținând cont că Jocurile Olimpice deja s-au finalizat, planificăm să extindem susținerea sportului moldovenesc. Vrem să investim și în sportul amator. "

Printre perdanți vor fi și instituțiile de presă, pentru care veniturile din publicitate sunt necesare pentru a-și asigura independența editorială și pentru a realiza emisiuni locale. Inițiativa deputatului Alaiba va lovi și în persoanele social-vulnerabile care beneficiază de ajutoare în cadrul acțiunilor de responsabilitate socială a partenerului privat al "Loteriei Naționale a Moldovei".
Valoarea proiectelor sociale implementate până acum de "NGM Company" în Moldova a ajuns la cinci milioane de lei.


"Până în prezent, peste 10 mii de familii din Republica Moldova au primit susținere și ajutor din partea companiei noastre. Orice companie care face business pe azart, trebuie să-și asume unele obligațiuni sociale. Planificăm să investim și în continuare o parte din bugetul companiei pentru a susține acțiuni sociale. Niciodată nu am oprit aceste acțiuni sociale, le continuăm, cel puțin până când vom avea posibilitatea să o facem."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.