Moldova are nevoie urgent de plasmă. Numărul mare de infectări cu COVID-19 a secat toate rezervele
Embed:
Moldova are nevoie urgent de plasmă. Numărul mare de infectări cu COVID-19 a secat toate rezervele

Numărul mare de infectări cu noul coronavirus a secat toate rezervele de plasmă convalescentă. Angajații Centrului Național de Transfuzie a Sângelui anunță că nu mai au stocuri de plasmă pentru pacienții bolnavi de COVID-19 aflați în stare gravă. Și asta pentru că, în ultimele opt luni, doar trei la sută dintre pacienții tratați au donat plasmă.

Astăzi, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui au venit șase donatori de plasmă. Alexandru Bezmenicov s-a tratat acum câteva săptămâni de COVID-19 și spune că nu a ezitat nicio clipă atunci când a fost întrebat de medici dacă vrea să-i ajute pe bolnavii aflați în stare gravă.

"Nu este nimic complicat sau dureros în această procedură. Este foarte simplu și confortabil. În plus, nu ia mult timp. Fiecare persoană care este gata să ajute trebuie să vină aici și să ofere o șansă la viață altor oameni."

Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui spune că, în prezent, minimul necesar de plasmă convalescentă nu este asigurat din cauza numărului mic de donatori.

"Astăzi la începutul zilei avem 35 de doze de plasmă convalescentă la nivel național, ceea ce vom asigura 50 la sută din necesarul instituțiilor, restul 50 la sută le putem oferi doar seara. Necesitatea instituțiilor se estimează la 50-60 de doze la zi."

Svetlana Cebotari susține că mulți dintre cei care s-au tratat de COVID-19 și și-au dat acordul să doneze plasmă, nu răspund ulterior la telefon.

"Posibil există din partea altora și puțină nepăsare că mă simt eu bine și mulțumesc că mă simt bine."

Din aprilie până acum, doar 1401 pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă. Asta în timp ce numărul potențialilor donatori este de 40 de mii 521. Specialiștii de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui spun că un donator de plasmă poate salva trei vieți. În spitalele din țară se află aproape 300 de pacienți în stare gravă, care pot fi salvați doar cu ajutorul plasmei convalescente.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.