Moldova nu va scăpa în curând de rable. Autoritățile intenționează să permită din nou importul autoturismelor mai vechi de zece ani
Embed:
Moldova nu va scăpa în curând de rable. Autoritățile intenționează să permită din nou importul autoturismelor mai vechi de zece ani

Moldova nu va scăpa în curând de rable. Autoritățile ar putea permite, începând cu anul viitor, importul autoturismelor mai vechi de zece ani. Potrivit Ministerului Finanțelor, restricțiile de până acum nu au dus la înnoirea parcului de mașini, ci din contra, la învechirea lui și apariția ilegalităților. O soluție ar putea fi taxele mai mari, spun responsabilii. De cealaltă parte, experții auto și ecologiștii nu se lasă convinși și spun că țara noastră ar putea deveni în câțiva ani un cimitir al mașinilor vechi.

Documentul care se află deocamdată la etapa consultărilor la Ministerul Finanțelor prevede că de anul viitor în Republica Moldova ar putea fi permis importul autoturismelor care au peste zece ani, a autobuzelor mai vechi de șapte ani și a camioanelor și tractoarelor, care au peste 12 ani.

"În prezent în Republica Moldova pot fi importate mașinile cu o vechime de până la zece ani. Majoritatea intră în țară cu două, trei defecte tehnice. Experții se tem că din cauza noilor modificări în legislație, numărul accidentelor va crește, iar Republica Moldova se poate transforma rapid într-un cimitir de mașini".

"Toate au diferite defecțiuni tehnice și ecologice. Diferite neajunsuri la frâne cât și la sistemul de direcție. Toate filtrele ...automobilelor mai mari de șapte ani ele deja sunt ieșite din uz, din funcțiune. Aceste proiecte duc la aceea că numărul de accidente va crește".

Ecologiștii spun că, în condițiile în care Republica Moldova nu are aprobat niciun standard european cu privire la emisiile de CO2, ne-am putea sufoca de la gazele de eșapament.

''S-au deschis porțile ca să intre tot felul de rable. Aici e vorba de sănătatea populației. Dacă noi o să facem o evaluare a aerului pe care îl respirăm în Chișinău pur și simplu o să ne ia groaza. Un buchet întreg de boli care sunt legate de calitatea aerului''.

Nici șoferii nu privesc cu ochi buni inițiativa autorităților.


"Eu sunt împotrivă, adică europenii vor să scape de toate vechiturile și noi le băgăm în țară".

"Nu face de adus mașini mai vechi de zece ani în țară, astea sunt mașini cu pericol, accidente se fac multe, regulile de circulație se încalcă și așa bine".

De altă parte, Ministerul Finanțelor consideră că noile modificări vor încuraja achiziția mașinilor noi.
"Atunci când vrem să stimulăm un import de mașini mai noi și să distimulăm importul de mașini mai vechi asta nu trebuie să aibă loc prin interdicții, dar printr-un sistem de taxare suficient. Prin faptul că noi interzicem importul de mașini persoanele caută cum să evite prin neachitarea niciunui impozit.".

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate peste un milion de autovehicule. Peste 80 la sută dintre acestea sunt mai vechi de zece ani. Anul trecut, în țara noastră au fost aduse și înregistrate peste 14 mii de mașini cu vârsta cuprinsă între opt și zece ani.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.