Moldova și România vor semna un nou acord privind implementarea programului financiar nerambursabil, pe care urmează să ni-l ofere autoritățile de la București
Embed:
Moldova și România vor semna un nou acord privind implementarea programului financiar nerambursabil, pe care urmează să ni-l ofere autoritățile de la București

Guvernul României și cel al Republicii Moldova s-au angajat să încheie un nou Acord privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor nerambursabil pe care urmează să ni-l ofere România.
Angajamentul este parte a foii de parcurs, semnată astăzi la București de miniștrii de Externe, în prezența celor doi șefi de stat, Maia Sandu și Klaus Iohannis.
Nici România, nici Republica Moldova nu au anunțat câți bani ne vor fi oferiți după după încheierea acordului.
Foaia de parcurs este una consistentă și prevede, inclusiv, posibilitatea reducerii tarifelor pentru apelurile internaționale și pentru serviciile de roaming.

Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni, în prima vizită oficială în România, după câștigarea alegerilor prezidențiale.


Klaus Iohannis a transmis că România va rămâne aproape de Republica Moldova, oferindu-i sprijin în parcursul său european.


"Am discutat azi cu doamna președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat."


România ne-a oferit în 2010 un grant de 100 de milioane de euro, bani pe care nu i-am valorificat în totalitate. În martie, la expirarea acordului au rămas 68 de milioane de euro. Potrivit Ambasadei României acesta nu a putut fi prelungit din cauza unui răspuns tardiv venit din partea autorităților de la Chișinău. Pe de altă parte, Moldova a reclamat că autoritățile de la București au schimbat textul ultimului Protocol deja agreat și au inclus în document condiționalități politice. În septembrie, ministrul de Externe de la București Bogdan Aurescu a declarat că țara vecină vrea să ne ofere mai mulți bani decât au rămas din acordul precedent. Autoritățile române se gândesc la 100 de milioane de euro.


La rândul său, Maia Sandu, a declarat că țara noastră contează pe vocea puternică a României în Uniunea Europeană, iar sprijinul țării vecine este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile. Sandu a venit și cu un mesaj pentru investitorii din România.


"Republica Moldova se schimbă. Statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, așa că vă așteptăm să veniți în Republica Moldova. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă și pentru a trasa noi obiective pentru colaborarea bilaterală."


Foaia de parcurs semnată marți este o actualizare a documentului convenit în 2019. Potrivit presei de peste Prut, actualizarea a fost necesară deoarece proiectele incluse în documentul inițial nu au avansat sau au fost blocate. Documentul mai stabilește angajamente privind interconexiunea energetică, printre care darea în exploatare în cele mai scurte termene a gazoductului Ungheni-Chișinău. De asemenea, fortificarea infrastructurii comune prin construcția podului Ungheni și consolidarea celui rutier și feroviar de la Galați-Giurgiulești. Totodată, a fost semnat și acordul între cele două guverne privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.


În ajunul vizitei, partidele unioniste din Moldova au cerut ca Nicu Popescu să fie exclus din delegația care merge la București. Formațiunile au condamnat declarațiile făcute de ministrul de Externe, pentru un post de radio din Rusia, precum că moldovenii nu-și doresc Unirea cu România. În cadrul aceluiași interviu, moderatorul a avut și o întrebare mai puțin obișnuită.


- Venediktov: - Dar Dracula nu este al vostru?
N.Popescu: - Dracula era vărul domnitorului nostru Ștefan cel Mare.
A. Venediktov - Acum sună ca o amenințare.
N.Popescu: - Dar s-a născut în Transilvania, a fost voievod în Țara Românească, dar văr cu suveranul Moldovei. În acest sens, întrebarea: "A noastră – nu a noastră?" răspunsul este "Da, este al nostru". Deși formal nu era un fel de conducător al acelei Moldove medievale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.