Moldova, sub asediul COVID-ului. Care este raionul cu cea mai gravă situație
Embed:
Moldova, sub asediul COVID-ului. Care este raionul cu cea mai gravă situație

Ocnița este raionul cu cea mai mare rată de infectări cu noul coronavirus. În spitalul raional au rămas doar câteva locuri libere pentru pacienții bolnavi de COVID, iar medicii de pe ambulanță spun că în ultimele două săptămâni înregistrează zilnic câte 15 solicitări. În 11 localități din raion circulația transportului public a fost sistată, iar bisericile s-au închis până în data de 15 martie.

"Am auzit și noi că este virus și trebuie să ne păzim."

 patru zile, oamenii din 11 localități s-au trezit izolați de restul lumii, din cauza ratei mari de infectare cu noul coronavirus.

"O femeie tânără, cum tânără, cu doi copii, a decedat astăzi de covid, am aflat acum noutatea, 40 și ceva de ani avea."

" Noi nu ieșim nicăieri, nu ne vedem cu nimeni. Iaca până la poartă și înapoi."

Iar masca a devenit un accesoriu indispensabil pentru cei care ies din case.

"Dapoi așa e legea, fără mască eu nu mă duc nicăieri. Cum de ce, dapoi e coronavirus pe tot globul, trebuie să ne păzim că e periculos cu boala asta pentru sănătate la vârsta asta."

"Ni se spune să nu ne ducem nicăieri, de asta și păstrăm distanță. Ce avem asta mâncăm, nu ne ducem nicăieri, toți stăm pe la căsuța lui, asta e ce să facem."

Chiar dacă potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, bisericile din cele 11 localități pot oficia slujbe fără prezența enoriașilor, preoții au decis pentru propria siguranță să stea acasă.

"Lumea înțelege că situația este destul de gravă, păstrează carantina și trag nădejde că totul va fi bine."

Medicii de pe ambulanță de la spitalul raional Ocnița spun că fac față cu greu chemărilor.

" Avem câte 15 - 13 chemări pe zi."

" - Din ce sate aduceți cei mai mulți pacienți? - Din toate satele practic."

Directorul spitalului, Damian Guțu, ne-a comunicat la telefon că 96 din cele 100 de paturi sunt deja ocupate. În fața camerei însă, el a refuzat să vorbească.

Potrivit Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în raionul Ocnița se înregistrează în ultimele săptămâni o creștere a ratei de infectare cu peste 133%. Cea mai gravă situație s-a înregistrat în satul Verejeni, unde doar săptămâna trecută în sat au fost confirmate 26 de cazuri de COVID-19. De la începutul anului, în raionul Ocnița au decedat 27 de pacienți, dintre care 25 s-au stins în luna februarie. Tot în luna februarie s-au înregistrat 537 de cazuri de infectare, în timp ce pe parcursul lunii ianuarie au fost doar 144 de cazuri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.