Moldova urmează să primească de la FMI 564 de milioane de dolari în următorii trei ani
Embed:
Moldova urmează să primească de la FMI 564 de milioane de dolari în următorii trei ani

Guvernul a finalizat negocierile cu Fondul Monetar Internațional în vederea lansării unui nou program economic pentru țara noastră.
Astfel, Moldova urmează să primească de la FMI, în următorii trei ani și patru luni, 564 de milioane de dolari.
Decizia finală va fi luată de bordul instituției financiare în luna decembrie, iar prima tranșă de 80 de milioane de dolari ar putea fi debursată până la sfârșitul anului.
Noul program are drept scop redresarea economiei lovită de criza pandemică și cea energetică, dar și lansarea reformelor instituționale.

În cadrul conferinței de presă pe care premierul a susținut-o împreună cu reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, Natalia Gavrilița a dat de înțeles că o parte din bani vor fi utilizați pentru combaterea crizei energetice prin compensarea facturilor la energie, fără a oferi însă mai multe detalii.

"Vom continua să finanțăm programele deja începute cum ar fi creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitatea economică redusă, dar și proiecte noi de compensare a facturii la energie pentru gospodăriile casnice și agenții economici."

Noul program agreat cu Fondul Monetar Internațional se bazează pe două direcții principale: redresarea economiei lovită de pandemie și criza energetică și reformele instituționale.

"Avem politici care să protejeze independența Băncii Naționale a Moldovei, autonomiei sale și structurilor de guvernare. Am prevăzut măsuri care să îmbunătățească guvernanța și supravegherea întreprinderilor de stat și a sectorului financiar-bancar. Am prevăzut măsuri pentru supremația legii, prevenirea și contracararea corupției, asigurarea independenței justiției și integrității acesteia."

Reprezentantul FMI a enumerat domeniile în care Republica Moldova întâmpină în continuare obstacole în dezvoltare.

"Discuțiile au fost axate pe problemele actuale cum ar fi cheltuielile publice neeficiente, infrastructura inaccesibilă, performanța insuficientă a organelor de drept, combaterea spălării banilor, nedezvoltarea mediului de afaceri și migrația."

Negocierile dintre Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional au început în data de 27 septembrie. La sfârșitul lunii august, țara noastră a primit din partea FMI 236 de milioane de dolari. Banii sunt nerambursabili și pot fi utilizați în domeniile alese de Guvern.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.