Moldovenii consumă de 10 ori mai multe grăsimi artificiale decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Aflați care sunt produsele ce conțin grăsimi periculoase și cum ne afectează sănătatea.
Embed:
Moldovenii consumă de 10 ori mai multe grăsimi artificiale decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Aflați care sunt produsele ce conțin grăsimi periculoase și cum ne afectează sănătatea.

Moldovenii consumă de 10 ori mai multe grăsimi artificiale decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Cel puțin asta arată un studiu realizat de Ministerul Sănătății. Potrivit experților, obiceiul de a consuma multe produse făinoase, dulciuri și alimente prăjite afectează negativ sănătatea populației și duce la creșterea numărului de persoane supraponderale și a celor care suferă de boli cardiace. Reporterul PRIME, Elena Derjanschi a studiat produsele ce conțin grăsimi periculoase și ne spune în reportajul ce urmează cum ne afectează ele sănătatea.

Grăsimile trans, adică cele artificiale, provoacă daune ireparabile sănătății. Experții utilizează acest termen pentru aditivii alimentari pe care producătorii mari îi folosesc pentru a face mâncare gustoasă și ieftină.

"Grăsimile artificiale sunt obținute prin tratarea uleiului vegetal cu atomi de hidrogen ".

Potrivit studiilor recente, moldovenii fac abuz de alimente care conțin grăsimi trans, în mare parte este vorba de fast-food.

"De ce producătorii preferă să folosească grăsimi trans? Deoarece, în primul rând, crește perioada de valabilitate. Doi - mâncarea arată foarte bine, este delicioasă, are un gust bun. În plus, în cazul combinației de "zahăr și grăsimi trans”, adică grăsimi vegetale hidrogenate" - persoana se obișnuiește rapid cu ea. "

Potrivit Ministerului Sănătății, doza medie zilnică de grăsimi trans în alimentația unui moldovean este de zece ori mai mare decât norma admisă.

"Organizația Mondială a Sănătății a calculat o doză sigură de grăsimi trans pentru un adult care constituie 2,2 grame.

Din păcate, moldovenii nu respectă această normă. Potrivit experților, acest lucru se datorează consumului excesiv al chiflelor, plăcintelor, napolitanelor, covrigilor, dar și prăjiturilor.

Eliminarea completă a acestor produse este dificilă. Însă, ele pot fi înlocuite cu unt, ulei de floarea soarelui, avocado, nuci, pește și carne de vițel și miel. "

Conform estimărilor OMS, anual peste 500.000 de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare cauzate de consumul excesiv de grăsimi trans. În Moldova, situația nu este mai bună.

"Există factori care pot fi schimbați, cum ar fi un stil de viață sedentar, nutriție și fumat. Putem influența acești factori. Să mâncăm alimente mai sănătoase, să ne mișcăm, să renunțăm la obiceiurile proaste și, evident, sunt necesare vizitele planificate la medic, inclusiv la cardiolog."

Pentru a reduce nivelul consumului de grăsimi trans, Ministerul Sănătății a lansat campania de informare „Alege ce mănânci”, în cadrul căreia vor fi difuzate videoclipuri motivaționale, precum și sesiuni de informare cu personal medical. În plus, Ministerul Sănătății intenționează să facă unele modificări legislative.

Organizația Mondială a Sănătății intenționează până în 2023 să elimine treptat grăsimile trans. Pentru realizarea acestui obiectiv medicii ne recomandă excluderea din alimentație a fast-food-ului și consumul de grăsimi naturale.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.