Momentul răpirii fostului judecător ucrainean din curtea unui bloc din Capitală. Polițiștii au reținut un suspect
Embed:
Momentul răpirii fostului judecător ucrainean din curtea unui bloc din Capitală. Polițiștii au reținut un suspect

Un fost judecător din Ucraina, care a solicitat azil politic în Republica Moldova, a fost răpit sâmbătă de trei indivizi înarmați chiar din centrul Chișinăului.
Anunțul a fost făcut de avocatul magistratului.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a anunțat astăzi, că în acest caz a fost reținut un suspect, fără a oferi mai multe detalii despre identitatea acestuia.
Potrivit oficialului, fostul magistrat Mikola Ceaus ar fi fost răpit de cetățeni străini care au reușit să fugă în Ucraina.


”Cineva este răpit, trebuie să vedem numărul de înmatriculare al mașinii.Geanta a rămas. Trebuie să scriem numărul. Numărul, numărul. Ține minte numărul. Ține minte numărul.”

Poliția a fost alertată peste o oră după incident. Ulterior a fost creat un grup de lucru din angajați ai MAI și PCCOCS.


"Este prematur să venim cu acuzații, însă la această etapă avem deja și o persoană reținută. Avem obținute și sunt depistate mijloace de transport care au participat la comiterea infracțiunii. Au fost ridicate înscrisuri, alte urme, amprente digitale. "


Potrivit lui Pavel Voicu, o parte dintre cei implicați în răpirea lui Mikola Ceaus au reușit să fugă în Ucraina.


"La această etapă, sunt suficiente probe, indicii că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina. Noi avem deja probe video și foto că acești cetățeni deja au părăsit țara traversând frontiera cu Ucraina. "


Pavel Voicu a anunțat că înscrisurile care au fost ridicate în cadrul anchetei sunt în limba ucraineană, însă acest lucru nu demonstrează faptul că cei implicați în răpire sunt cetățeni ucraineni.Deși nu se știe nimic despre soarta lui Mikola Ceaus, pe rețelele de socializare circulă o fotografie care ar fi fost făcută după răpire. Fostul judecător ucrainean are un ochi vânăt și o mână bandajată. Avocatul lui Ceaus, Iulian Balan, ne-a spus că în fotografie apare clientul său, dar nu știe când anume a fost făcută poza. El a precizat că nu a mai aflat nimic despre ce i s-a întâmplat clientului său. Nu am reușit să confirmăm sau infirmam veridicitatea fotografiei apărute pe rețelele de socializare.


La două zile după dispariția cetățeanului ucrainean, șeful statului Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că este inadmisibil faptul ca pe de teritoriul Republicii Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai țării noastre și dacă au comis ilegalități. "Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova.", a mai scris Maia Sandu.

Și deputații socialiști au cerut crearea unei comisii de anchete pentru investigarea răpirii lui Mikola Ceaus.

Ministrul de Interne a menționat că mizează pe suportul Serviciului de Informație și Securitate în cadrul anchetei.


"Sperăm foarte mult că Serviciul de Informație și Securitate care are o colaborare foarte bună cu serviciile secrete din Ucraina o să ofere informații suplimentare necesare organului de urmărire penală."


Într-un comunicat de presă, SlS menționează că cooperează cu organele competente pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.


Sâmbătă, un fost judecător ucrainean, suspectat de luare de mită, a fost răpit din curtea unui bloc din sectorul Centru al Capitalei. Mokola Ceaus, în vârstă de 54 de ani, a fost prins în martie 2017 pe teritoriul Ucrainei cu mită de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev scria atunci că magistratul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reține pentru că imunitate ce putea fi ridicată doar cu acordul Radei de la Kiev. Deputații l-au lăsat pe Ceaus fără imunitate abia în 6 septembrie 2017, după ce judecătorul a reușit să fugă din Ucraina. Ajuns ilegal în Republica Moldova, Mikola Ceaus a cerut azil politic în țara noastră. Președinția i-a refuzat solicitarea, iar Ceaus a mers în instanță. Dosarul este pe rol la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit legislației, autoritățile din Moldova nu-l pot deferi organelor de drept din Ucraina deoarece fostul judecător are statut de solicitant de azilul politic în Moldova. Potrivit ministrului în exercițiu al Afacerilor Interne, în ultimii doi ani, Ucraina a cerut de mai multe ori ca Mikola Ceaus să fie extrădat pentru a fi tras la răspundere.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.