Monumentul martirilor basarabeni revine la Chișinău
Embed:
Monumentul martirilor basarabeni revine la Chișinău

Sculptura celor trei martiri basarabeni, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea va reapărea, la mijlocul verii, în Scuarul Catedralei din Chișinău. Lucrarea va fi o copie fidelă a monumentului ridicat în 1923 și distrus, ulterior, de comuniști. La inițiativa Ministerului Culturii, Guvernul a aprobat o hotărâre privind edificarea operei arhitecturale.

Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea au participat la mișcarea de eliberare națională a românilor din Basarabia de la începutul secolului XX. Un monument dedicat celor trei martiri a fost inaugurat, în Chișinău, în anul 1923, la inițiativa publicistului și politicianului român, Pan Halippa. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, busturile din bronz au fost evacuate în România, iar în 1967 sculptura din piatră a fost distrusă. După aproape jumătate de secol, membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Moldova au decis să readucă opera la locul de odinioară.

"Am găsit foarte greu dimensiunile monumentului, dar maia ales dimensiunile plăcilor din bronz și a vulturului. A fost identificată această fotografie, niște rude ale lui Alexei Mateevici care s-au fotografiat în 1928 și după cum vedeți pe lateral se observă foarte bine componența estetică a monumentului", a zis fostul președinte al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Moldova, Iurie Rusanovschi.

Monumentul a fost reconstruit parțial de regretatul sculptor Eugen Bâzgu, din bucățile salvate. În prezent, opera se află în satul Cosăuți, raionul Soroca, unde alți artiști urmează să termine lucrările. Locuitorii capitalei abia așteaptă să admire sculptura.

Reconstrucția monumentului a costat peste 10 mii de euro, bani care au fost donați din străinătate. Alexei Mateevici este autorul imnului „Limba noastră”, Simeon Murafa a fost publicist și redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer.

Sursa Foto: monumentul.blogspot.com

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.