Monumentul restaurat Troița Ostășească, ridicat în timpul domniei Regelui Mihai I a fost inaugurat într-o comună din raionul Nisporeni
Embed:
Monumentul restaurat Troița Ostășească, ridicat în timpul domniei Regelui Mihai I a fost inaugurat într-o comună din raionul Nisporeni

Cartea de vizită a comunei Iurceni din raionul Nisporeni, Troița Ostășească ridicată în timpul domniei Regelui Mihai I a fost restaurată, iar astăzi, când este marcat hramul localității, a avut loc ceremonia de inaugurare.

Monumentul a fost mutat în parcul din centrul localității, după ce zeci de ani s-a aflat în curtea bisericii. 

Un sobor de preoți a oficiat o slujbă după dezvelirea troiței, care a fost sfințită. Localnicii sunt mândri că au o astfel de bijuterie în satul lor. 

Troița are o lungime de trei metri și este confecționată din lemn de stejar. Se presupune că aceasta datează din anul 1942 și a fost ridicată în cinstea ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă. În perioada sovietică, crucea a fost mutată de către locuitorii comunei în curtea bisericii pentru a nu fi distrusă. Acum însă ea poate fi admirată în parcul Fântâna Mare.

Troița a fost restaurată de meșterul popular Vasile Adam din orașul Nisporeni. El spune că a fost dificil să păstreze toate elementele cioplite, mai ales că baza crucii era putredă.

Monumentul a fost restaurat la inițiativa asociației Faptă, nu Vorbă. Lucrările au costat peste 40 de mii de lei. 

Sculptorul principal al Troiței Ostășești a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri - Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.