Moțiunea simplă inițiată de BCS împotriva ministrului Justiției, respinsă de Parlament
Embed:
Moțiunea simplă inițiată de BCS împotriva ministrului Justiției, respinsă de Parlament

Moțiunea simplă împotriva activității Ministerului Justiției a fost respinsă de Parlament.
Documentul a fost susținut doar de 28 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Aceștia i-au reproșat ministrului Sergiu Litvinenco, care a venit în fața aleșilor, că guvernarea încearcă să controleze politic justiția.
Litvinenco a respins acuzațiile, învinuindu-i pe comuniști și socialiști că au adoptat anterior legi care le convin doar lor.


”Proiectele noastre de legi sunt despre corupția politică și electorală, despre răspunderea disciplinară a judecătorilor și procurorilor, despre notari, despre avocați. Sunt proiecte bune, sunt proiecte bune pentru oameni și cam dureroase pentru cei care au furat.”

După discursul în care și-a expus punctul de vedere asupra moțiunii, Litvinenco a fost luat la întrebări de aleșii blocului comuniștilor și socialiștilor.

”Nu spuneți ce se face în alte state. În alte state e bine că s-a făcut, aici la noi ce s-a făcut? Prin urmare ați formulat așa o formulare interesantă că suntem în analiza oportunităților și nu știu ce… Pe scurt trebuia să spuneți că n-ați făcut nimic, iată răspunsul care este.”

”Pe dumneavoastră vă interesează cât de curați și cinstiți sunt procurorii care au găsit legătura soacrei dumneavoastră cu furtul miliardului?”


”Știți, nimic originalitate ați tot preluat unele teze mincinoase ale unor pușcăriabili și le repetați și dumneavoastră.”

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat modul în care au fost adoptate unele legi din domeniul justiției, dar și reținerea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

'' Într-un mod nesimțit, cinic, ilegal este reținut procurorul general. Procurorul care a început serios lupta cu corupția. În locul viitorului prosper care a fost promis, pe fundalul acestor arestări nefondate, în oameni au fost instaurate îngrijorarea și frica. ''


'' Ministrul și-a făcut un alibi participând și orchestrând tot acest teatru și circ al absurdului. ''

'' Ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova nu este justiție, dar sunt reglări de conturi în procuratură între două clanuri. Știți foarte bine această realitate, doar că susțineți unul dintre aceste clanuri. ''

De cealaltă parte, deputații PAS i-au cerut ministrului Justiției să continue în același ritm reformele începute.


'' Domnule ministru, lăsați grija altora într-o parte și mergeți până la capăt cu reforma justiției. Cei care trebuie să stea, trebuie să stea acolo unde este mai răcoare. ''

gradinaru
'' Vouă nu vă convine îmbunătățirea sistemului justiției, vouă vă convine să rămână aceeași situație care a fost până acum. Scopul real al acestei moțiuni a fost clar de instituire și desfășurare a unui spectacol politic ieftin. ''

Într-un final, moțiunea a fost susținută doar de 28 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Trei parlamentari de la Partidul Șor și unul de la PAS s-au abținut, iar 53 de deputați PAS au votat împotrivă.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.