NATO își retrage trupele din Afganistan, după aproape două decenii de conflicte sângeroase
Embed:
NATO își retrage trupele din Afganistan, după aproape două decenii de conflicte sângeroase

NATO a decis să pună capăt misiunii multinaționale din Afganistan, ca urmare a deciziei Statelor Unite de a-și retrage militarii din această țară.
Anunțul a fost făcut de secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni în regim online a miniștrilor Apărării și celor de Externe.
Operațiunea de retragere a militarilor va începe în data de 1 mai.

"Retragerea noastră este deliberată și coordonată foarte minuțios. Planificăm să retragem toate trupele în câteva luni."

Decizia Statelor Unite a declanșat o reacție puternică din partea conducerii politice a talibanilor. Ei susțin că retragerea trupelor reprezintă o victorie a lor în fața Americii, conform unui reportaj realizat de BBC. Talibanii continuă să se autointituleze drept „Emiratul Islamic al Afganistanului” și nu se consideră un simplu grup rebel, ci un guvern în așteptare. Acest statut l-au folosit când au fost la putere din 1996 și până când au fost răsturnați în urma atacurilor din 11 septembrie.

"Suntem pregătiți pentru orice. Suntem total pregătiți pentru pace, dar suntem complet pregătiți și pentru jihad. Vrem un guvern islamic condus de legea islamică. Vom continua jihadul până când vor accepta cererile noastre."

Anul trecut, talibanii au oprit atacurile asupra forțelor internaționale în urma semnării unui acord cu SUA, dar au continuat să lupte împotriva guvernul afgan. Zilele trecute, Statele Unite au anunțat că intenționează să-și retragă militarii din Afganistan până în data de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center și Pentagon. Anume aceste atentate sângeroase au stat la baza deciziei SUA de a interveni militar pe teritoriul Afganistanului. În prezent, în jur de zece mii de militari ai țărilor membre și partenere NATO sunt mobilizați în Afganistan. Autoritățile de la Kabul s-au arătat îngrijorate de faptul că retragerea lor ar putea provoca un război civil.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.