Ne-am rugat de ploaie, am primit potop! După seceta prelungită care a pârjolit Moldova, astăzi s-a rupt cerul peste mai multe localități din țară
Embed:
Ne-am rugat de ploaie, am primit potop! După seceta prelungită care a pârjolit Moldova, astăzi s-a rupt cerul peste mai multe localități din țară

După luni întregi de secetă cumplită, ploile torențiale au pus stăpânire pe țară și au făcut prăpăd în mai multe localități. Zeci de case au fost inundate, iar unele drumuri s-au transformat în adevărate râuri. Cea mai dificilă situație este în orașul Comrat, unde pe alocuri, apa a atins doi metri înălțime. Salvatorii au pompat apa din mai multe locuințe și au evacuat nouă persoane din calea șuvoaielor.

După ploaia torențială, zeci de case au fost afectate de șuvoaie, nouă persoane au fost evacuate, iar unele străzi s-au transformat în râuri. Oamenii priveau neputincioși cum tot ce au agonisit până acum a fost distrus de apă. Nadejda Mavrava vorbește cu spaimă despre momentul în care gospodăria sa a fost inundată.

"Cam 15 minute a durat ploaia. Într-un moment, cu vânt. A fost strașnic. Eu eram în cameră, nu puteam nimic să fac. Am deschis ușa, totul s-a zguduit. Apa a ajuns până în cameră. Bine că copilul era la școală."

Apa a ajuns în toate odăile și a distrus atât mobilierul cât și electrocasnicele.

"Uitați-vă ce se face aici. Acolo nici nu poți să intri, pentru că este apă."

Unii localnici s-au speriat atât de tare încât au avut nevoie de ajutor medical.

"Am telefonat la 112 și am spus că ne îneacă, iar ei au încercat să ne calmeze. Și deja ne-au scos prin fereastră, eu nu vroiam să plec din casă. Ne-a luat o ambulanță și ne-au acordat ajutor medical. Eu această casă am cumpărat-o acum 15 ani. Nici nu am crezut că așa se va întâmpla."

Apa a distrus și un tronson al gazoductului din localitate, așa că 550 de consumatori au fost deconectați de la gaz. Reprezentanții "MoldovaGaz" anunță că, în următoarele zile, defecțiunile vor fi înlăturate. Primarul orașului Comrat a creat o comisie, care urmează să stabilească care este valoarea pagubelor provocate de intemperie.

"Mai mult de 35 de case au fost inundate, iar mai mult de 10 trebuie construite de la început, în această zonă a doua oară deja au fost așa inundații mari. Pagubele, în total, va fi mai mult de 10 milioane de lei."

La fața locului a venit și premierul Ion Chicu. Localnicii i-au reproșat că s-a implicat prea târziu, întrucât, în această vară, gospodăriile lor au mai fost inundate o dată.

Premierul a menționat că autoritățile vor face tot posibilul ca să le ofere oamenilor despăgubiri.

"Conform procedurii, Comisia locală de urgență trebuie să treacă evaluarea pierderilor, să înainteze comisiei centrale aceste date și, respectiv, din fondul de rezervă, din fondul de intervenție, de unde avem, de unde nu avem, o să trebuiască să ajutăm oamenii, pentru că sunt în prag de iarnă."

Pentru a lichida consecințele intemperiei, în UTA Găgăuzia au fost mobilizați peste 40 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

"O să trecem din casă în casă, o să evacuăm nămolul, apa, după situație, și mobilierul. Totodată, acele familii care sunt afectate și nu au unde să fie cazate, am vorbit cu domnul Șarov, este gata să ne ofere locuri de a fi cazați în căminul de la universitatea locală."

O situație gravă este și în raionul Leova. Mai multe gospodării au fost inundate, iar localnicii au avut nevoie de ajutorul salvatorilor. În satul Covurlui șuvoaiele au făcut prăpăd.

Contactat de postul nostru de televiziune, primarul din Covurlui Ion Neghină a declarat că nu se află în localitate și nu a putut să ne spună care sunt pagubele. Acesta a precizat însă că a anunțat Comisia pentru situații excepționale. Probleme s-au înregistrat și în alte localități din același raion. Potrivit IGSU, ploaia a distrus două poduri din localitatea Tochile-Răducani. Iar în localitățile Tomai și Cuporani salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din câteva gospodării. În Colibabovca mai multe grădini au fost înnămolite. De asemenea, a fost inundat Liceul Teoretic Ion Creangă din orașul Cimișlia, da și șapte gospodării din satul Feștelița. Și în orașul Hâncești a plouat cu găleata. În urma precipitațiilor, pe strada Chișinăului s-a circulat cu dificultate.

De asemenea, zeci de localități din raioanele Hâncești, Anenii Noi, Cimișlia, Criuleni, Leova și Orhei au rămas parțial fără curent electric. Meteorologii au emis pentru astăzi Cod galben de ploi puternice însoțite de descărcări electrice, valabil până la miezul nopții. 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.