Ne așteaptă vremuri grele! Criza economică provocată de COVID-19 a va avea efecte de lungă durată
Embed:
Ne așteaptă vremuri grele! Criza economică provocată de COVID-19 a va avea efecte de lungă durată

Criza economică provocată de COVID-19 a va avea efecte de lungă durată.
Specialiștii Băncii Mondiale susțin că procesul de recuperare a economiei Republicii Moldova va fi unul lent, iar PIB-ul va rămâne sub nivelul de 4 la sută și în următorii ani.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe organizate de Banca Națională a Moldovei, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate.

Directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova susține că economia a fost pusă de brânci de pandemia de Covid-19. Potrivit lui, deși prognozele arată o ușoară ameliorare a situației, țara noastră va depăși cu greu efectele crizei.

"Este foarte îngrijorător faptul că această recuperare a creșterii se planifică să fie una redusă. Noi planificăm PIB-ul își va reveni doar până la 3,8 procente în 2021 și va rămâne la acest nivel în următorii ani. Pesimismul în rândul companiilor a crescut în ultimul an și tot mai multe companii raportează că nu se așteaptă să revină la nivelul normal de vânzări în viitorul imediat."

Iar specialiștii de la Fondul Monetar Internațional susțin că, pentru depășirea crizei, este nevoie de stabilitate în instituțiile statului și promovarea programelor de susținere a domeniului economic.

"Este nevoie de mai multă stabilitate financiară și, eventual, trebuie să ținem cont și de așteptările ce țin de inflație. Este foarte important să susținem această dezvoltare vitală, dar, la fel, și să implementăm inițiative legislative cu privire la faliment și restructurare."

Potrivit guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, BNM depune eforturi pentru a stabiliza situația.

"Eforturile depuse de Banca Națională a Moldovei pe parcursul pandemiei de asigurare a volumelor suficiente de lichidități și a stabilității sectorului financiar își manifestă efectele. În aprilie anul curent, volumul creditelor noi acordate a fost cu 56 de procente mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut."

"Poziția activă a unei bănci centrale, mesajele de politici monetare și rata dobânzilor sunt extrem de importante pentru perioada de recuperare economică, pentru că eforturile de supraviețuire a oamenilor de afaceri, în încercarea de a-și menține și susține activitățile și angajații nu sunt suficiente."

Anul trecut, Produsul Intern Brut al țării noastre a înregistrat o scădere de șapte la sută. Acest lucru a fost influențat de pandemia de COVID-19, dar și de secetă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.