Necazurile se țin lanț de agricultori. Înghețurile ar putea compromite o parte dintre culturile de toamnă
Embed:
Necazurile se țin lanț de agricultori. Înghețurile ar putea compromite o parte dintre culturile de toamnă

Codul galben de schimbare bruscă a vremii emis de meteorologi pentru următoarele zile îi pune în gardă pe agricultori. Aceștia se tem că gerul le-ar putea compromite o parte dintre culturile de toamnă, mai ales că pe aproape întreg teritoriul țării lipsește zăpada. Specialiștii susțin însă că este prea devreme pentru a face prognoze sumbre și că anul agricol se arată a fi destul de favorabil.

Nicolae Grecu din satul Recea raionul Râșcani are în gestiune în jur de 1200 de hectare pe care crește rapiță, orz și grâu. Agricultorul se arată îngrijorat de faptul că temperaturile scăzute i-ar putea afecta culturile.

"Temperaturile vor fi de până la -15 grade Celsius. Reieșind din faptul că nu avem omăt, noi tot suntem îngrijorați. Dacă aceste temperaturi de -15 grade vor ține 4-6 zile, atunci există riscul ca o parte din roadă să fie afectată."

Doctorul în științe agrare Boris Boincean susține că acolo unde grâul este deja înfrățit fermierii pot fi siguri că temperaturile cu minus nu le vor cauza pierderi.

"În ultimul timp, temperaturile au scăzut lent și noaptea am avut -2 -3 grade, ceea ce a mărit gradul de călire (al plantelor). Dacă semințele sunt încorporate și nodul de înfrățire se află la adâncimea de 2-3 cm, îngrijorarea nu ar trebui să fie mare. Eu cred că noi o să depășim această perioadă fără pierderi mari, dar totodată trebuie să monitorizăm situația."

Și în cazul plantațiilor cu viță de vie există risc de îngheț. Potrivit lui Vladimir Corobcă, specialist în viticultură din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului, pericolul e mai mare în cazul podgoriilor unde nu a fost respectată perioada tăierilor de toamnă. Cele mai sensibile soiuri de struguri la îngheț sunt cele de masă.

"Această rezistență la soiuri variază în funcție de soi între -5 și -18 grade Ceslius. De regulă unele soiuri de masă, cum ar fi Codreanca, Cardinal, care au o maturare mai timpurie sunt mai puțin rezistente la înghețurile de iarnă. Îngheață la -15 și -16 grade Celsius. Iar majoritatea soiurilor pentru vin rezistă, de regulă la -18 -19 grade. "

Potrvit Serviciului Hodrometeorologic de Stat, de mâine și până marți, în nordul țării se așteaptă noaptea temperaturi de până la - 15 grade Celsius, iar ziua, până la -10 grade. În centrul țării sunt prognozate noaptea până la -14 grade, iar ziua maxima va fi de minus nouă grade. În sud se așteaptă până la -13 grade noaptea, iar ziua temperaturile vor varia între -6 și -8 grade Celsius.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.