Nemerenco propune ca angajații nevaccinați ai ASP să fie obligați să se testeze la COVID-19 din banii proprii
Nemerenco propune ca angajații nevaccinați ai ASP să fie obligați să se testeze la COVID-19 din banii proprii
Nemerenco propune ca angajații nevaccinați ai ASP să fie obligați să se testeze la COVID-19 din banii proprii

Autoritățile din sănătate propun testarea o dată la două săptămâni a angajaților Agenției Servicii Publice care nu și-au administrat vaccinul ANTI-COVID.
Aceștia își vor face testele, la fel ca profesorii, din bani proprii.
Ministerul Sănătății vrea astfel să reducă numărul de infectări cu noul coronavirus în instituțiile cu un flux sporit de cetățeni.

În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că și angajații altor instituții ar putea fi incluși în lista celor care vor fi obligați să se testeze o dată la două săptămâni, din cont propriu.


"Se discută anume despre medii sigure în anumite instituții acolo unde contactul cu clienții sau cu personalul care vine să se adreseze este foarte înalt. Chiar aș putea veni cu un exemplu, ASP unde există un mare trafic de persoane. Discutăm aceste propuneri."


Potrivit Alei Nemerenco, această decizie vine în contextul în care autoritățile nu vor să-i constrângă pe cetățeni, sub nicio formă, să se vaccineze. Astfel de decizii pot fi luate, nemijlocit de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Am luat legătura cu reprezentanții ASP pentru a vedea care este rata de vaccinare în cadrul întreprinderii și câți angajați ar urma să se testeze, dacă vor fi obligați. Olesea Pasicovschi, șefa departamentului comunicare ASP ne-a spus că nu dispune de aceste date. Însă, în prezent aproximativ un procent din cei peste 3 500 de angajați sunt infectați cu SARS CoV-2. Cât privește inițiativa autorităților privind testarea obligatorie, dacă va intra în vigoare, instituția se va conforma, a mai precizat Pasicovschi. Testarea obligatorie, pe cont propriu a angajaților, a fost introdusă în școli, la începutul anului de studii. Prin urmare, profesorii care nu s-au imunizat sunt obligați să prezinte o dată la două săptămâni un test negativ la noul coronavirus. Acest subiect a creat dispute aprinse în societate. Cadrele didactice s-au arătat nemulțumite de faptul că trebuie să cheltuiască bani nu doar pentru teste, dar și pentru drumul dus-întors până la cel mai apropiat laborator. Aceștia au mai menționat că nu se pot vaccina fie din motive de sănătate ori apartenență religioasă. Iar primăria Chișinău a cumpărat teste rapide pentru angajații din domeniul educației pentru ca aceștia să nu suporte cheltuieli.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.