Ninge în toiul primăverii. Un ciclon face revagii în mai multe țări
Embed:
Ninge în toiul primăverii. Un ciclon face revagii în mai multe țări

Ninsoarea și frigul au pus stăpânire pe țările vecine și o parte din Europa Centrală. Șapte oameni au murit în Ucraina din cauza schimbării bruște a vremii, iar în câteva regiuni școlile au fost închise. Meteorologii spun că fenomenul este anormal pentru această perioadă și, cel mai probabil, temperaturile vor atinge un nou record. 

De dimineață în Ucraina ninge ca în mijlocul iernii. Mercurul  termometrelor a coborât până la minus trei grade, iar stratul de zăpadă măsoară, pe alocuri opt centimetri. Presa ucraineană susține că cel puțin 152 de localități au rămas fară curent electric.Autoritățile au reconectat spitalele la căldură și i-au sfătuit pe șoferi să fie mai precauți. 

"Astfel de cicloane se formează iarna sau în martie, cel târziu. În anul 2009, în aprilie, s-au înregistrat minime de minus două grade. Dar, după prognozele noastre, acest record va fi bătut", a afirmat meteorologul, Igor Kibalicici.

Și românii au parte de vreme rea. În județul Gorj a fost emis cod galben și portocaliu de ninsoare și vânt. Autoritățile au mobilizat două mii de pompieri, în caz de situații excepționale.

Ninge și în câteva regiuni din Rusia, iar în Sahalin, peste 15 mii de oameni au rămas fără curent electric. Zeci de curse aeriene au fost anulate, iar mai multe școli au fost închise.

Un strat gros de zăpadă s-a așternut și în Bosnia și Herțegovina.

Din cauza drumului alunecos, la Sarajevo au avut loc zeci de accidente rutiere. Fenomenul a fost însă pe placul unor turiști.

Ninsorile au mai pus stapânire pe Croația si Serbia.

Meteorologii moldoveni susțin că ciclonul va ajunge și în Moldova. În următoarele zile vor fi ploi cu lapoviță și minime de până la minus cinci grade celsius.  

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.