Noapte cu proteste la Minsk! Învestirea pe furiș a lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului a scos mii de oameni în stradă
Embed:
Noapte cu proteste la Minsk! Învestirea pe furiș a lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului a scos mii de oameni în stradă

Noapte albă la Minsk, după inaugurarea secretă a lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte al Republicii Belarus. Mii de oameni au ieșit din nou pe străzi și au cerut demisia șefului statului. Manifestațiile au început ziua și s-au încheiat în toiul nopții, după ce forțele de securitate au dispersat mulțimile și au reținut sute de protestatari.

Protestele au început ziua, când pe străzi au ieșit studenți și locuitori ai unor sectoare din Minsk, care s-au aliniat lanțuri de solidaritate. După-amiază, în centrul orașului au început să fie aduse tunuri de apă și mașini pentru transportarea persoanelor reținute.

Mai târziu, angajații organelor de forță, împreună cu persoane îmbrăcate în haine civile și cu măști au început să lovească cu bastoanele mașinile care circulau pe străzi.


Unul dintre protestatari a intrat brusc într-un taximetru, în timp ce încerca să se ascundă de forțele de ordine.


Odată cu apusul soarelui, reținerile protestatarilor s-au intensificat, iar unii au avut nevoie de asistență medicală.

"Ei bine, m-am întors, am văzut că omul mă bătea. M-am împiedicat. M-a lovit imediat cu bastonul pe cap. Apoi l-am apucat de baston și el nu mai dădea cu bastonul . M-a lovit de câteva ori cu pumnul."

Protestele la Minsk s-au încheiat pe la miezul nopții. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Belarus, ieri, în țară au avut loc 59 de acțiuni de protest, la care au participat aproximativ 5.000 de persoane. În total, 364 de protestatari au fost reținuți, dintre care 252 la Minsk. Între timp, Washingtonul a anunțat că nu-l recunoaște pe Lukașenko drept președintele legitim al Belarusului. Iar reacția Uniunii Europene cu privire la învestirea lui Lukașenko a fost una dură. Într-un document publicat pe site-ul Consiliului European, se spune că inaugurarea, desfășurată în ajun, contrazice direct voința oamenilor exprimată în protestele fără precedent. UE optează pentru desfășurarea în Belarus unor noi alegeri libere, sub supravegherea ODIHR și OSCE.
Astăzi, în timpul întâlnirii cu ambasadorul Chinei în Belarus, Alexandr Lukașenko a comentat reproșurile unor țări cu privire la inaugurarea secretă.

"Chiar și după inaugurarea de ieri, e un fel de supărare că nu i-am informat pe polonezi, lituanieni, ucraineni, cehi sau pe altcineva că vom organiza acest eveniment. Ei bine, în opinia mea, conform legilor din Belarus, noi nu suntem obligați să anunțăm pe nimeni din statele occidentale și, în general, pe nimeni. Aceasta este o chestiune internă a țării noastre. "

Ieri, la Palatul Independenței din Minsk a avut loc inaugurarea secretă lui Lukașenko în calitate de șef de stat, care a obținut acest mandat pentru a șasea oară. 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.