Noi oportunități. Moldova poate majora exportul de tehnică pe piața din UE
Embed:
Noi oportunități. Moldova poate majora exportul de tehnică pe piața din UE

Ministerul Economiei planifică să atragă investiții în zonele economice libere de aproape 100 de milioane de dolari. Experții europeni recomandă Guvernului să se concentreze pe industria constructoare de mașini din țară. Investițiile în acest domeniu vor permite Moldovei să-și  majoreze exporturile de subansamble pe piața europeană. Potrivit unui studiu efectuat de experții europeni, un alt avantaj ar putea fi crearea locurilor noi de muncă în localitățile cu parcuri industriale.

În opinia experților europeni, în baza Acordului de Asociere și liber schimb cu UE,  Moldova va putea atrage investiții masive, dacă va continua implementarea reformelor, va îmbunătăți mediul de afaceri și va dezvolta infrastructura. Totodată, autoritățile estimează că investițiile în industria moldovenească vor crește substanțial, în 2017.

"Noi planificăm să atragem suplimentar în zonele economice libere, conform strategiei pe care o avem, circa 100 de milioane de dolari investiții noi Respectiv, vor fi create aproximativ trei mii și jumătate de noi locuri de muncă suplimentare Exporturile vor crește cu aproximativ 4 miliarde de lei suplimentar", a spus viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu.

Anul trecut, investițiile rezidenților în cele 7 zone economice libere din țară au depășit 55 de milioane de dolari. Cele mai mari au fost făcute în ZEL Bălți, unde suma totală a investițiilor a fost de 20 de milioane de dolari. Astfel, a fost posibilă crearea a 2800 de locuri de muncă.

"În 2017, în primul rând urmează a fi finalizate proiectele initiate în anul precedent. Vorbim despre fabrica companiei germane-nipone din Orhei, Unde suma totatlă a investițiilor se va ridica la 35 de milioane de euro. Și al doilea proiect important ambițios este aici în Bălți. Avem teren public de stat unde urmează să investească compania din Austria prin construcția unei noi fabrici și crearea suplimentară încă 400 de locuri noi de muncă", a afirmat administratorul ZEL Bălți, Vasile Șoldan.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.