Noul coronavirus ne-a adus în pragul disperării. Moldovenii au devenit în ultimele luni mai săraci și mai depresivi
Embed:
Noul coronavirus ne-a adus în pragul disperării. Moldovenii au devenit în ultimele luni mai săraci și mai depresivi

Pandemia ne-a lăsat mai săraci și cu depresie. Cel puțin asta arată cercetarea “Influența pandemiei de COVID-19 asupra gospodăriei” realizată de Biroul Național de Statistică. Studiul a fost realizat în perioada aprilie - iunie. Aproape 40 la sută dintre persoanele care au participat la sondaj susțin că s-au ales în această perioadă dificilă cu depresie, stres, anxietate, iar 75 de procente și-au amânat călătoriile pe care le-au programat în acest an.

Potrivit Biroului Național de Statistică, 15 la sută dintre familii au declarat că cel puțin un membru a revenit de peste hotare, după ce a rămas fără lucru. În același timp, alte 15 la sută dintre participanții la sondaj au menționat că au cel puțin un membru al familiei care nu se poate întoarce în țară. Pentru unii, nici acasă nu a fost atât de ușor. 3 la sută dintre familiile care muncesc în Moldova au rămas fără loc de muncă.
Pandemia le-a afectat la mulți și veniturile. 17 la sută dintre respondenți au menționat că au avut venituri mai mici sau chiar deloc de la locul de muncă, iar peste 8 la sută au pierdut din banii trimiși de peste hotare. Aproape 4 procente s-au plâns că au avut rețineri de salarii, pensii sau prestații sociale.
Potrivit datelor statistice, 16 la sută dintre gospodării au avut dificultăți financiare. Pentru a le depăși, aproape 20 la sută dintre respondenți au făcut economii la produse alimentare. Peste 19 la sută au cheltuit din economiile făcute anterior, iar aproape 5 procente au recunoscut că nu și-au achitat toate serviciile comunale, pentru a rămâne cu mai mulți bani. Peste 3 la sută dintre cei intervievați au menționat că au împrumutat bani pentru a face față situației.

Potrivit datelor statistice, pandemia a lăsat 38 de mii de oameni fără un venit pentru câteva luni, în perioada stării de urgență.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.