O artistă din Moldova creează obiecte deosebite din ceramică, în stilul culturii Cucuteni
Embed:
O artistă din Moldova creează obiecte deosebite din ceramică, în stilul culturii Cucuteni

Transformă lutul în adevărate opere de artă. Vorbim despre artista Valentina Secrieru, care creează obiecte de artă unice în stilul Cucuteni. Lucrările ei împodobesc colecții private din întreaga lume, iar pentru a transmite această îndeletnicire, ceramista mai organizează și ateliere pentru copii.

Ea spune că modelarea lutului nu este doar o activitate interesantă, ci și o adevărată terapie pentru trup și suflet.

În acest mic atelier din Capitală este agitație mare aproape în fiecare zi. Aici vin copii care vor să învețe să modeleze lutul și reușesc să o facă sub îndrumarea ceramistei Valentina Secrieru.

Valentina Secrieru spune că s-a îndrăgostit de sculptură pe când era studentă la Colegiul Alexandru Plămădeală. În prezent, ea este membru al Uniunii Artistilor din Moldova și una dintre putinele femei ceramiste din țara noastră care nu doar creează obiecte unice de artă, dar și organizează ateliere de ceramică pentru copii.

Artista spune că lutul este un material viu care absoarbe ca un burete emoțiile și starea de spirit a celui care-l mâuiește. Și elevii ei sunt deosebiți. În era tehnologiei, copiii afirmă că este mai interesant să mergi la lecții de modelare decât să stai cu ochii în telefon.

Valentina Secrieru crează adevărate opere de artă, inspirate din cultura Cucuteni, o civilizație uimitoare care a trăit în Europa acum 7 milienii. În mâinile ei au prins viață sute de lucrări care au ajuns în colecții private din Franța, Italia, Israel și Rusia. Vaze, statuete, boluri și amfore - toate aceste lucrări ale Valentinei Secrieru sunt realizate într-un singur exemplar. Unele obiecte de artă pot avea o lățime de până la câțiva metri și cântăresc peste o sută de kilograme.

Realizarea lor poate dura mai multe săptămâni, însă artista recunoaște că munca grea este răsplătită în întregime atunci când vezi rezultatul final.

În viitorul apropiat, Valentina își propune să organizeze o expoziție  în Chișinău. Acum însă se concentrează asupra unor noi capodopere și prin exemplul ei dovedește că o femeie poate face orice.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.