O casă din Căușeni a fost mistuită de flăcări în timp ce autospeciala, venită să stingă incendiul, a rămas blocată în noroi (FOTO)
Embed:
O casă din Căușeni a fost mistuită de flăcări în timp ce autospeciala, venită să stingă incendiul, a rămas blocată în noroi (FOTO)

O autospecială venită să stingă un incendiu în satul Fîrlădeni din raionul Căușeni a rămas blocată în noroi. Astfel, o familie a rămas pe drumuri, pentru că pompierilor le-a luat zeci de minute să ajungă la casa care între timp a fost mistuită de flăcări. Primarul  promite că, în acest an, drumarii vor ajunge pe strada care devine impracticabilă după fiecare ploaie sau ninsoare.

Focul a izbucnit sâmbătă seara, aproape de miezul nopții. Acasă era doar feciorul familiei Guțu, Ion. Acesta dormea și a fost alertat de vecini.

"Dormeam și am auzit strigăte. Am sărit pe fereastră. Pompierii erau deja sunați. Aici era foarte multă lume. Până ce au ajuns aici, casa era deja arsă. Vreo 40 de minute am așteptat pompierii și lumea s-a dus să-i ajute să iasă din glod. Documente, haine, tot a ars."

Părinții băiatului susțin că erau la muncă în seara când casa le-a fost cuprinsă de flăcări.

"Când am venit, lume, foc. Iată, suntem cu hainele de pe noi. Nimic nu am putut salva. Bine că băiatul a scăpat. - Unde stați zilele astea? - Prin mahala, la unul la altul. "

"Pompierii în vale s-au chinuit să vină, sigur vreo jumătate de oră. Jumătate au lăsat focul și s-au dus să tragă mașina la deal."

Vecina care a chemat pompierii susține că aceștia au ajuns din raion în sat mult mai repede decât au parcurs drumul de câțiva zeci de metri, care duce spre casa care ardea. Primul obstacol întâlnit de pompieri a fost un podeț prea îngust. Apoi, la câțiva zeci de metri, autospeciala s-a împotmolit în noroi.

"Lumea cu hârlețe a ieșit, au săpat, au pus pietre, ca să poată trece. Salvarea a venit și nu a putut ajunge, au lăsat mașina la colț. O mașină mai mare a pompierilor tot a rămas acolo, că nu putea trece. Fântâni nu-s, robinetul nu curge, noi apă nu am avut. Bine că el a sărit singur peste geam. Ne temeam ca în casă să nu mai fie cineva."

"Pompierii au stat aici blocați, poate o oră, poate mai puțin de o oră. Noi, oamenii am ieșit, vreo 50 de bărbați au împins autospeciala, că de altfel, rămânea așa blocată. Toți plătim impozite pentru drumuri. Eu mașina o folosesc câteva luni pe an, cum ajungem toamnă, ținem mașina în ogradă."

Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Urgență, Liliana Pușcașu, spune că echipajul care a stins focul a venit din orașul Căușeni, de la o distanță de aproximativ 30 de kilometri.

"În pofida faptului că erau 35 de kilometri distanță, conform estimărilor, echipajul a ajuns destul de repede. Totuși, luând în considerație că drumul de acces era unul dificil, a fost necesară o intervenție operativă. "

Nu este pentru prima dată când locuitorii se pomenesc în astfel de situații.

"Mama mea e fără un picior, e operată de multe ori. Am chemat ambulanța până în centru și când le-am spus șoferului în ce parte a satului trăim, șoferul nu a venit. Am fost nevoită să o duc pe mama la porțile școlii. Până acolo am cărat-o pe mama mea cu roaba, patru oameni am cărat-o. Mama mea nu e un copil pe care să-l poți duce în brațe. Felcerul și angajații de pe ambulanță au rămas uimiți."

"30 de de centimetri. Se poate așa de mers? Până în capăt e așa drumul. Nu poate intra nici ambulanță, niciun copil nu poate merge la școală."

"Drumul public este ca pe el să poată trece transportul și iarna, și vara, că plouă sau ninge."

Primarul satului Fîrlădeni spune că multe drumuri din localitate sunt impracticabile, dar autoritățile nu au bani pentru a le repara pe toate.

"De la Fondul Rutier avem 520 de mii de lei, care ne vine anual, și mai avem din programul "Drumuri Bune" un milion și 300 de mii de lei. Sumă insuficientă pentru întreținerea a 27 de kilometri de drum. Anul acest vom încerca să investim banii din Fondul Rutier și cei de la drumuri bune anume în sectorul dat. "

Oamenii legii urmează să stabilească cauza izbucnirii incendiului. Cei care vor să ajute această familie, pot suna la numărul afișat pe ecran.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.