O lecție de viață de la Vjîc, cățelușul care își apără cu dârzenie mama moartă. Filmulețul a devenit viral pe internet
Embed:
O lecție de viață de la Vjîc, cățelușul care își apără cu dârzenie mama moartă. Filmulețul a devenit viral pe internet

Un filmuleț în care un pui de câine își apără cu dârzenie mama moartă a devenit viral pe internet și i-a emoționat până la lacrimi pe cei care l-au privit. "Vjîc" și-a pierdul mama la începutul lunii octombrie. Cățeaua maidaneză a fost lovită mortal de o mașină în timp ce traversa drumul, împreună cu puiul său. Și-a dat suflarea pe acostament, sub privirea speriată și neputincioasă a puiului său. Vjîc a decis să rămână lângă mama sa, pentru a o păzi, a stat alături de ea câteva ore în șir, până a fost observat de un bărbat trecând cu mașina prin zonă. Colegii mei din cadrul proiectului "Respect Moldova" au mers să afle ce i s-a întâmplat cățelului și cum poate fi ajutat după drama pe care a trăit-o.

Totul s-a întâmplat la începutul lunii octombrie, pe un drum aglomerat din nordul țării. În timp ce hoinăreau, cel mai probabil în căutarea hranei, cățeaua maidaneză, împreună cu puiul său au ajuns la șoseaua blestemată. În acea zi drumul era foarte aglomerat, iar Vjic, nu s-a încumetat, cel mai probabil să-și urmeze mama care a decis să-l traverseze. Cățeaua a fost spulberată de o mașină, dar a avut puteri să se târască până la acostament, unde și-a dat ultima suflare. Vjîc, nu a înțeles, cel mai probabil ce s-a întâmplat, iar după ce fluxul de mașini s-a mai diminuat, și-a luat inima-n dinți, a trecut în grabă mare drumul, și s-a apropiat de mama sa, care zăcea fără suflare.


”Cele mai importante calități ale lui Vjic sunt fidelitatea și dragostea. Era fidel mamei, o iubea și nu a părăsit-o. Se înțelegea din ochii lui că mama doarme, se odihnește. Că vor trece 10, 20, 30 de minute, și ea se va trezi, și vor merge mai departe unde ei fugeau.”

În momentul în care Vlad s-a apropiat de Vjîc, puiul de doar câteva sute de grame, a început să latre și să-și apere curajos mama care zăcea pe acostament fără suflare.


”Când am început să mă apropii, se îndârjea la mine. El fugea spre mine, dar nu se îndepărta mai mult de un metru de mama sa. Încerca să o protejeze, vroia să mă alunge."

Vlad recunoaște că a încercat să-și stăpânească emoțiile, dar nu a reușit și a început să plângă.


”M-a afectat faptul că în acel moment, pe acel drum, timp de câteva ore au trecut sute de mașini, în care erau mii de oameni. Nimeni nu s-a oprit. Cățelul era să moară pe traseu. Eu nu cred că avea să supraviețuiască până dimineața.”

Înainte de a-l urma pe Vlad, Vjîc și-a luat rămas bun de la mama sa.


”L-am pus în mașină. Am ajuns la clinica veterinară în patru ore. A adormit într-o clipă. A dormit în mașină toate patru ore și nu m-a deranjat. Nu m-a încurcat să conduc automobilul, nu și-a făcut griji. A simțit cel mai probabil că toate suferințele s-au încheiat.”

 Vlad Dorofeev a pus bazele unui azil de câini în orașul Cricova, iar clinica veterinară unde l-a adus Vjîc îi aparține și se află la Chișinău. Aici cățelul a fost examinat și se află sub supravegherea specialiștilor. Veterinarul Tatiana Manastîrli susține că Vjîc nu avea răni pe corp, dar era foarte slăbit.

”Cățelușul era foarte speriat. Când a fost adus, a mâncat puțin. Apoi l-am pus într-o boxă, iar el s-a culcat în celălalt colț. Și a adormit.”

Tatiana Manastîrli s-a convins - din miile de animale pe care le-a tratat până acum, Vjîc este cel mai special.

”El este emotiv și foarte gingaș. Niciodată nu va mușca. Din contra, va veni și îți va linge de zece ori mâinile, fața. E foarte mulțumit. De parcă ar fi în căutarea protecției în persoana cuiva. Și dacă o găsește, nu o va lăsa - va urma acea persoană.”

Vjîc este un cățel foarte jucăuș. Ce-i drept, doar atunci când nu vrea să doarmă. Și e plin de viață. Îi place să stea în brațe, să fie alintat și să simtă dragostea oamenilor.

Cățelul are totuși un atașament mai special față de Vlad, cel care l-a salvat de la moarte. Fără doar și poate, el este eroul lui Vjîc, care acum e în căutarea unei familii destoinice pentru pui.


”Nu-l pot lua din păcate la mine. Am două pisici și doi câini. E prea mult pentru un apartament. Dacă aveam să am casă la sol, la sigur îl luam. Sperăm că cineva va vedea acest reportaj, va lua legătura cu noi, și îl vom da într-o familie bună.”

Cei care își doresc să-l adopte pe Vjîc, îl pot apela pe Vlad Dorofeev la numărul de telefon 061014422.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.