O nouă încercare de a organiza ședința Parlamentului, EȘUATĂ
Embed:
O nouă încercare de a organiza ședința Parlamentului, EȘUATĂ

A treia încercare a premierului Ion Chicu de a prezenta în Parlament cele patru legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea a eșuat. Ședința Legislativului nu a avut loc nici astăzi, din lipsă de cvorum. În sala plenară au fost prezenți doar 50 de deputați, iar opoziția a boicotat din nou ședința. Deputații sunt nemulțumiți de faptul că Executivul și-a asumat răspunderea în condițiile în care Parlamentul este funcțional. Miercuri, Biroul Permanent va decide când va fi convocată o altă ședință a Legislativului. 

La ședința Parlamentului au lipsit deputații din fracțiunile Platformei DA, a Partidului Acțiune și Solidaritate, a Partidului ȘOR, dar și cei din grupul parlamentar PRO MOLDOVA.

"Colegii noștri deja a treia oară boicotează ședințele plenare. Constat lipsa cvorumului în sala. De aceea, stimați colegi, cu 50 de deputați, din păcate nu putem să petrecem ședința. Mergem la etapa următoare - miercuri va fi ședința ordinară a Biroului Permanent", a spus ZINAIDA GRECEANÎI.

Deputații din opoziție insistă pe faptul că proiectele de lege trebuie dezbătute în Parlament.

"Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate este gata să susțină toate inițiativele bune. Chemăm la rațiune pe Dodon, pe Chicu, care dacă într-adevăr sunt bine intenționați și vor binele acestei țări, să nu insiste pe prostia lor.", a zis  IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS.

"Calitatea acestor documente lasă de dorit. De sigur, noi suntem cu două mâini pentru extinderea protecției sociale dacă o să mai avem discuții cu Guvernul, putem să identificăm și niște surse suplimentare pentru pensionari. Dar repetăm încă o dată - pentru asta există Parlamentul funcțional", a zis ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA.

"Nu merită acest Guvern să fie susținut și să rămână la guvernare. Suntem gata să susținem mai multe inițiative bune, dar Guvernul încearcă să ne bage pe gât niște soluții și proiecte care aduc puțin beneficiu țării. Iată de ce, le-am zis să vină în mod obișnuit, vom discuta proiectele și poate le vom susține", a declarat ANDRIAN CANDU, președintele grupul PRO MOLDOVA.

Și membrii fracțiunii Partidului "ȘOR" au precizat printr-un comunicat de presă că pentru amendarea legislației, inclusiv a Legii Bugetului, există proceduri clare. Acestea presupun discuții deschise în Parlament. În asta constă esența democrației parlamentare, au mai scris aceștia în comunicat". De cealaltă parte, deputații din coaliția de guvernare, acuză opoziția de iresponsabilitate.

"Cred că colegii din opoziția parlamentară trebuie să conștientizeze gravitatea acțiunilor politice, nu poți să pui pe cântar mai presus politica decât interesul cetățeanului", a zis  GRIGORE NOVAC, deputat PSRM.

"Neserios din partea opoziției, țara așteaptă bugetul. O să vedem ce va fi mai departe, ne vom aduna cu fracțiunea și vom discuta", a spus DUMITRU DIACOV, președintele fracțiunii PDM.

Consilierul prim-ministrului Vitalie Dragancea a declarat pentru postul nostru de televiziune că Executivul insistă pe asumarea răspunderii, în condițiile în care actualul Parlament este marcat de migrările deputaților.

"Guvernul a folosit și folosește instrumente exclusiv legale, exclusiv, menționez asta. Unicul lucru prin care acest Parlament s-a remarcat în ultimul timp este migrarea deputaților. Situația în țara trebuie să fie administrată, Guvernul nu se implică în conflictele politice din Parlament", a menționat  VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului.

Miercurea trecută, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de lege, care prevăd modificări la Legea salarizării, Legea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și bugetul în medicină. Inițiativele au drept scop finanțarea mai multor proiecte sociale, printre care dublarea salariilor medicilor și alocarea ajutorului de 700 de lei pentru pensionari.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.