O nouă zi de proteste masive în Belarus a fost marcată de violențe și rețineri în masă
Embed:
O nouă zi de proteste masive în Belarus a fost marcată de violențe și rețineri în masă

Republica Belarus a fost ieri scena unor noi proteste de amploare. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere plecarea lui Alexandr Lukașenko din funcția de președinte. Forțele de ordine au reținut sute de oameni, chiar dacă aceștia protestau pașnic. Cea mai amplă manifestație a avut loc la Minsk.Ministerul belarus de Interne a anunțat că pe parcursul zilei de duminică au fost reținuți aproape 800 de manifestanți, 500 dintre care la Minsk.


O situație revoltătoare a avut loc în orașul Jodino. O femeie care protesta cu o pancartă în mâini a fost lovită peste față cu bestialitate de un milițian.


Martorii acestei scene au reacționat imediat. În timp ce unii au ajutat-o pe femeie să se ridice, alții l-au atacat pe milițianul care doar printr-o minune a scăpat din mulțimea furioasă.

Între timp, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, s-a întâlnit la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin. În cadrul întrevederii, liderul de la Minsk a declarat că situația în țară este ținută sub control.

"O parte a Minskului am eliberat-o pentru ca oamenii să meargă acolo, dacă își doresc. Important este să nu fie trecută limita. Există o linie roșie. Cunoașteți acest lucru foarte bine, pentru că s-a întâmplat în Cecenia. Deocamdată, la noi asta nu s-a întâmplat."

La rândul său, liderul de la Kremlin a anunțat că va acorda conduceriii de la Minsk un credit în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Nu se știe însă pe ce vor fi cheltuiți acești bani. Putin a mai adăugat că Belarusul rămâne un partener important pentru Rusia și că cele două țări trebuie să-și fortifice relațiile economice. Înainte de întrevedere, fosta candidată la alegerile prezindențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că deciziile care vor fi luate în cadrul întâlnirii nu vor avea putere legală, întrucât vor fi revizuite de noua conducere a țării. Aceasta și-a exprimat regretul față de decizia lui Putin de a se întâlni cu un dictator, în locul poporului din Belarus.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.