Oamenii din Stejăreni au apă potabilă la robinete. În localitate a fost construită o rețea modernă de apeduct
Embed:
Oamenii din Stejăreni au apă potabilă la robinete. În localitate a fost construită o rețea modernă de apeduct

Visul a sute de localnici din satul Stejăreni, care face parte din comuna Lozova, raionul Strășeni, de a avea acces la apă potabilă calitativă s-a împlinit.
Aici a fost construită o rețea modernă de apeduct și o fântână arteziană.
Lucrările au fost realizate cu ajutorul subvențiilor în avans oferite pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură și cu suportul sătenilor.

Sătenii spun că acest proiect este ca o binecuvântare pentru ei, așa cum erau nevoiți să cumpere apa potabilă, iar pe cea menajeră o aduceau cu butoaiele de la cele trei fântâni din localitate.

" - Cât era vremea bună, mai aduceam cu căldările, cu roaba, cu bacul. - Iarna cum vă descurcați? - Oi! Tare greu! Topeam apa de ploaie".

Pentru a putea beneficia de proiect, fiecare gospodărie care a dorit să fie conectată la apeduct a contribuit cu câte 15 mii de lei. Soții Andronic spun că suma a fost mare, dar nu regretă că au plătit acești bani, întrucât, până la construcția apeductului, cumpărau apa și o turnau în fântâna din ogradă pentru a avea apă la robinet.

"Mai înainte ne-am străduit să facem o fântână, dar aici este o problemă, locul este destul de înalt, izvoarele sunt la adâncime mare. Și din cauza aceasta nu prea am reușit. N-am reușit."

Obișnuită să economisească fiecare picătură de apă, Aliona Sîrbu și-a instalat în curte un sistem individual de tratare a apelor uzate menajere.

"Pentru economie ne-am gândit că ar fi bine să folosim o fosă septică. Ca să nu se piardă apa, vara o putem folosi în grădină, la udat o legumă, o floare."

La apeduct a fost conectată și grădinița din sat. Educatoarea povestește că anterior era nevoită să toarne apa cu ulciorul fiecărui copil în parte pentru a se spăla pe mâini.

"Era foarte greu, chiar la veceu trebuia să turnăm apă în vasul ăsta, chiar economiseam. Și la spălat mânuțele tot așa, cu ulciorașul, încălzeam apă, spălam pe rând."

Primarul comunei Lozova, ales pe listele PLDM, ne-a spus că lucrările au fost efectuate timp de câteva luni. La apeduct au fost conectate peste o sută de gospodării.

"Anul trecut am reușit să încheiem contractul de finanțare, anul acesta, la începutul anului am lansat procedura de achiziții publice, în luna aprilie a fost desemnat câștigătorul și deja la sfârșitul lunii aprilie am început să executăm lucrările."

Costul total al proiectului este de 3,5 milioane de lei. 2,3 milioane de lei au fost oferiți de AIPA, iar contribuția locală a fost de 1,2 milioane de lei. Din acești bani au fost instalate conducte pe o lungime de aproximativ șase kilometri, a fost forată sonda arteziană și au fost instalate castelul de apă și panoul de distribuție.
În satul de reședință al comunei Lozova, de asemenea sunt efectuate lucrări de construcție a unui apeduct nou. Aici au fost instalate rețele pe o lungime de 15 kilometri, iar peste 200 de gospodării au fost deja conectate la apeduct. Proiectul din această localitate este implementat cu suportul Fondului Ecologic Național.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.