Oboseala, dușmanul șoferilor. De la începutul anului, 30 de conducători auto au adormit la volan și au provocat grave accidente de circulație
Embed:
Oboseala, dușmanul șoferilor. De la începutul anului, 30 de conducători auto au adormit la volan și au provocat grave accidente de circulație

Oboseala la volan este unul dintre dușmanii nevăzuți ai șoferilor.  Datele Inspectoratului Naționale de Securitate Publică arată că de la începutul acestui an, s-au produs 30 de accidente rutiere din cauză că șoferii au ațipit în timp ce conduceau. În urma acestora, nouă persoane au fost rănite. Specialiștii de la INSP susțin că efectele lipsei de somn sunt similare, ca întârziere a reacției, cu cele ale consumului de alcool.

Unul dintre cele mai tragice accidente, în care două persoane au murit, s-a produs în luna aprilie 2019, la intrare în satul Țânțăreni, Anenii Noi. Atunci, un autobuz de pe linia Chișinău - Anenii Noi a fost lovit violent de un taximetru. Taximetristul ar fi adormit la volan și a ieșit pe contrasens lovind frontal autobuzul. În urma impactului, șoferul de 38 de ani și pasagera de 62 de ani din automobil au murit pe loc. De la începutul anului, au fost înregistrate 30 de accidente, în care nouă persoane au fost rănite. În acest sens, Inspectoratul Național de Securitate Publică a lansat o campanie prin care îndeamnă șoferii să nu urce obosiți la volan.

”Ne programăm ca să informăm în jur de cinci mii de persoane, care o să fie informați cu referire la riscurile de producere accidentelor rutiere din cauza stării de oboseală și adormire la volan. Ca să înțelegeți, această cauză ar putea fi egalată și cu starea de ebrietate la volan”.

Specialiștii spun că un șofer nu trebuie să conducă o mașină mai mult de opt ore într-o zi, iar la fiecare patru ore trebuie să facă măcar o pauză de cel puțin 30 de minute.

”În momentul când omul este obosit, el este redus de capacitatea de a gândi, atenția este redusă. Atunci când șoferul simte că este obosit la volan, nu are capacitatea de a conduce mai departe, ar fi bine să se oprească, să facă un duș cu apă rece. Să respecte graficul, să respecte normele de ore, să respecte graficul de somn, adică să aibă un somn nu mai puțin de opt ore, să aibă o alimentație bogată”.

Conducătorii auto spun că încearcă să respecte recomandările.

”Eu nu mă urc, în astfel de situații mai bine mă odihnesc, dorm. Nu mă urc la volan obosit, deoarece pot crea probleme și mie și altor șoferi. Este periculos”.

”Dacă situația te impune nu ai încotro și atunci mergi, te oprești, mai bei o cafea. Te schimbi dacă ai cu cineva șofer alături. Mai faci exerciții, mai alergi. Viața are prioritate”.

”Dormim mai mult. Te oprești în cel mai rău caz. 10 sau 15 minute dormi și gata. Măcar te odihnești. Bei niște apă rece și mergi”.

În 2019, s-au înregistrat în jur de 37 de accidente rutiere, în care și-au pierdut viața nouă oameni, iar alte 24 au fost rănite.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.