Octavian Armașu: Moldova a îndeplinit cele zece condiții impuse pentru prima tranșă de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro
Embed:
Octavian Armașu: Moldova a îndeplinit cele zece condiții impuse pentru prima tranșă de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro

Moldova a îndeplinit cele 10 condiții impuse pentru prima tranșă de asistență macrofinanciară, în sumă de 100 de milioane de euro, oferită de Uniunea Europeană. Asigurările vin din partea ministrului Finanțelor, Octavian Armașu. El a declarat în cadrul Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană că Uniunea Europeană va fi informată în scurt timp despre acest lucru. Mai mult, au fost îndeplinite și o parte din condițiile impuse pentru acordarea celorlalte două tranșe.

"Am să vin să clarific lucrurile, așa calm, ca să liniștesc toată lumea. Noi vom primi suportul sub formă de asistență macrofinanciară. Noi vedem un orizont de timp, practic pentru săptămâna viitoare, noi cred că putem să raportăm Bruxelles-ului că nu mai există careva restanțe pentru tranșa I", a afirmat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. 

La rândul lui, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a prezentat date care demonstrează că sectorul financiar-bancar s-a stabilizat. Drept dovadă poate servi faptul că o instituție financiară din România a cumpărat una dintre cele trei bănci autohtone aflate sub supraveghere specială.

"Una din cele trei bănci ca urmare a tranzacției de cumpărare de către Banca Transilvania, vom putea lua decizia de a scoate regimul de supraveghere specială", a delarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a cerut autorităților responsabile să îndeplinească și celelalte condiții stabilite pentru a obține cea de-a doua și a treia tranșă din asistența macrofinanciară.

"Luând în considerare că noi suntem foarte eficienți până în iulie, inclusiv, după asta vom eficienți, dar poate un pic mai puțin în septembrie, octombrie, luând în considerare campanie electorală, să program activitățile și la nivel de comisie în așa fel ca să le realizăm până la sfârșitul lunii iulie toate", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Moldova urmează să primească 40 de milioane de euro oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiții negociate cu Uniunea Europeană.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.