Operațiunea de distribuire a vaccinurilor anti-COVID în lume a început. O țară din Africa este primul beneficiar
Embed:
Operațiunea de distribuire a vaccinurilor anti-COVID în lume a început. O țară din Africa este primul beneficiar

Operațiunea de distribuire a vaccinurilor anti COVID-19, livrate prin programul COVAX, o platformă creată și coordonată de Organizația Mondială a Sănătății, a început miercuri. Ghana, o țară din Africa, cu o populație de aproape 30 de milioane de locuitori, este primul beneficiar de vaccin împotriva coronavirusului, prin intermediul acestei platforme.

În capitala țării, Accra, a ajuns prima tranșă de 600 de mii de doze de ser produs de AstraZeneca.

"Este un moment cu adevărat istoric. Urmează să fie verificată temperatura de păstrare a acestor vaccinuri. Sunt foarte bucuroși, pentru că de ele vor beneficia un număr mare de oameni din Ghana".


Inițiativa COVAX își propune ca până la finele anului să livreze la nivel global în jur de două miliarde de doze de vaccin anti COVID - 19. OMS a criticat în repetate rânduri țările bogate pentru faptul că subminează distribuția echitabilă a vaccinurilor prin intermediul COVAX, abordând direct producătorii.


"Unele țări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-și asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv".

De exemplu, Canada și-a comandat un număr de doze de vaccin de cinci ori mai mare decât propria populație, Statele Unite un număr dublu, iar Uniunea Europeană a plasat comenzi ce depășesc de 2,7 ori numărul populației. Potrivit portalului Our World in Data, care colectează date despre vaccinările din întreaga lume, Republica Moldova este astăzi singura țară din Europa unde încă nu a început imunizarea împotriva coronavirusului, deși se află în lista celor 18 țări selectate de COVAX, la prima etapă, pentru aprovizionarea cu vaccin anti COVID. Primul lot ar urma să ajungă la Chișinău la sfârșitul acestei luni. Este al treilea termen promis de autoritățile din țara noastră, care au spus anterior că vom avea vaccin anti COVID la sfârșit de ianuarie, apoi la mijloc de februarie. Prima tranșă de vaccin va conține 24.700 de fiole de Pfizer, destinate lucrătorilor medicali. Republica Moldova urmează să primească și o donație de 200 de mii de doze de vaccin din partea României. Guvernul de la București a aprobat miercuri o ordonanță de urgență privind acordarea primului lot, de 20 de mii de doze de ser anti COVID. În Ucraina vaccinarea împotriva Covid-19 a început ieri. Pe 23 februarie, ucrainenii au recepționat primul lot de 500 000 de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca. De cealaltă parte, România se află deja la a doua etapă de imunizare.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.