Opinie: Inițiativa de organizare a unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot nu poate fi pusă în aplicare
Embed:
Opinie: Inițiativa de organizare a unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot nu poate fi pusă în aplicare

Inițiativa privind organizarea unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot nu poate fi pusă în aplicare. Un astfel de plebiscit ar însemna o risipă de bani publici și nu ar schimba nimic, pentru că ar eșua. De această părere sunt invitații emisiunii REPLICA, difuzate aseară la PRIME. 

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu afirmă că un astfel de referendum ar fi ilegal, pentru că nu este prevăzut în Constituție.

"Un referendum constituțional poate avea loc doar atunci când este expres prevăzut de Constituție. Și în Constituția noastră este prevăzut că doar elementele ce țin de independență, suveranitate și neutralitate ca să fie aprobate de Parlament trebuiesc susținute și prin referendum", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Invitații emisiunii susțin că inițiativa lansată de mai multe ONG-uri și partide este doar un PR politic.

"Vor referendum pentru că nu au mai avut de ce să se agațe. Eu de fapt tot nu văd sensul, chiar și din punct de vedere politic este un risc foarte mare. Ca să te apuci de capul acestei legi și să ceri abrogarea ei înainte cu 40 de zile sau cu atât mai mult să organizezi un referendum național", a declarat președintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache.

"Ați atins în subiectul de mai devreme niște lucruri foarte importante pentru societatea noastră. Tot ce discutăm acum la capitolul referendum sunt chestii false", a afirmat președintele partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului mixt de vot ar costa bugetul public 60 de milioane de lei. Inițiativa a fost propusă de mai multe ONG-uri politizate, împreună cu PCRM, Partidul Nostru și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.