Opoziția parlamentară a depus o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției. Reacția lui Litvinenco
Embed:
Opoziția parlamentară a depus o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției. Reacția lui Litvinenco

Prima moțiune pentru noul Guvern, care nu a ajuns nici la 100 de zile! Aceasta a fost înaintată împotriva Ministrului Justiției de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Deputatul Vasile Bolea, care a prezentat inițiativa, afirmă că Partitul Acțiune și Solidaritate, împreună cu ministrul Sergiu Litvinenco, ar fi subjugat justiția independentă și ar fi pus-o la cheremul PAS. Sergiu Litvinenco a anunțat că va da curs moțiunii și va răspunde punctual la acuzații.


Una din cauzele moțiunii este reținerea Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo.

" - Personal ați regizat serialul "Ciornîi Vtornic" din data de 5 octombrie 2021, când a fost reținut Procurorul General. Personal ați exercitat presiune asupra membrilor CSP. Tot ce face guvernarea PAS și Ministerul Justiției azi este o încercare să readucă justiția și Procuratura la cheremul clasei politice."

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor îl acuză pe ministrul Sergiu Litvinenco de promovarea intereselor personale, dar și pentru că nu ar fi avut niciun proiect de lege privind reformarea justiției, acesta fiind un alt motiv de înaintare a moțiunii.

"Prin atacul asupra independenței Procuraturii, ministrul Justiției a încercat să-și creze un alibi și să scoată de sub lovitura cercetării penale a soacrei dânsului. Vremurile bune au ocolit Moldova, au venit doar pentru rudele ministrului."

Nemulțumiți de activitatea Ministrului Justiției, deputații comuniști și socialiști cer încetarea acțiunilor de subminare și control politic asupra Procuraturii și justiției, iar toate proiectele care modifică legislația în justiție și în activitatea procuraturii să fie expertizate de instituții internaționale.
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a reacționat rapid după ce împotriva lui a fost anunțată moțiune simplă, care îl poate lăsa fără funcție dacă va fi votată în Parlament. Pe pagina sa de Facebook, Litvinenco scrie că va da curs moțiunii, va analiza acuzațiile ce i se aduc și va răspunde punctual la tot. Ministrul afirmă că "drumul spre o justiție veritabilă, fără corupție, nu va fi ușor, nu-l interesează ce pierd politicienii alungați de la guvernare, ci doar ceea ce-și doresc cetățenii".
Partidul Acțiune și Solidaritate nu ne-a oferit niciun comentariu despre acuzațiile aduse PAS de către autorii moțiunii.
Miercuri, deputatul Vasile Bolea a anunțat că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor împotriva procurorului Victor Furtună, care se ocupă de dosarul Stoianoglo. Bolea consideră că Furtună trebuie tras la răspundere, pentru ilegalitatea ordonanței de începere a urmăririi penale a lui Stoianoglo și pentru viciile de procedură, admise de procurorul de caz.
Președintele CSP Angela Motuzoc ne-a comunicat că sesizarea deputatului Vasile Bolea a fost înregistrată miercuri seara și că în termen de 30 de zile documentul va fi examinat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.