Opoziția susține că împrumuturile de la companiile de microfinanțare sunt o capcană
Embed:
Opoziția susține că împrumuturile de la companiile de microfinanțare sunt o capcană

Împrumuturile de la organizațiile de microfinanțare sunt o adevărată capcană pentru consumatori. O spun deputații PAS, potrivit cărora condițiile impuse de aceste companii sunt prea dure, iar oamenii nu reușesc să întoarcă datoriile, mai ales acum în perioada pandemiei. Pe de altă parte, reprezentații companiilor de microfinanțare susțin că activează strict în baza legii.

Deputatul PAS Dan Perciun susține ca Guvernul trebuie să intervină urgent și să-i ajute pe oamenii care s-au pomenit cu datorii pe care nu le mai pot întoarce din cauza condițiilor impuse de companiile de microfinanțare.

"Putem să amânăm plata la creditele lor, noi putem să avem Legea falimentului personal, statul poate să preia aceste datorii de la companii de la microfinanțare, să le cumpere, și oamenii nu să fie datori companiilor, iar statul să nu aplice aceste dobânzi, penalități așa de dure, dar să le permită în 3-5 ani de zile să ramburseze acești bani."

La briefingul de la Parlament a participat și Iurie Motroi, tată a doi copii, care susține că a fost nevoit să ia patru credite de microfinanțare, pentru că nu reușea să întoarcă primul împrumut la timp.

"Așa s-a întâmplat că înainte să se nască cel de-al doilea copil al meu, eu am pierdut un loc de muncă, având deja primul copil. Am fost nevoit să-mi iau un credit, ulterior, am fost nevoit să-mi iau un alt credit ca să întorc primul împrumut, totul a mers mai departe până ce nu am luat cel al patrulea credit."

De cealaltă parte, reprezentanții Asociației Patronale a Companiilor Financiare Alternative susțin că toate firmele din domeniu activează conform legislației și chiar au venit în susținerea consumatorilor în perioada de criză.

"Condițiile creditelor au fost ajustate, ceea ce prevede legea nouă, și au fost schimbate condițiile sau s-au reprofilat, reieșind din cererile clienților în perioada de criză, au stopat calcularea de dobânzi, de penalități, au revăzut graficele. Problema nu este doar în companii, problema este în educarea consumatorului final, aici ar trebui de lucrat."

Contactat telefonic, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat pentru postul nostru de televiziune că deputații trebuie să vină cu un proiect de lege privind o posibilă preluare a datoriilor oamenilor de către stat, iar Guvernul îl va examina, conform procedurii. În ceea ce privește amânarea plăților și dobânzilor, potrivit lui Pușcuța, măsura ar afecta grav acest domeniu. În prezent, în Moldova activează aproape 180 de companii de microfinanțare, care au oferit credite la aproximativ 450 de mii de persoane.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.