Ostașii români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei în Cel De-al Doilea Război Mondial au fost comemorați la cimitirul eroilor din satul Mana
Embed:
Ostașii români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei în Cel De-al Doilea Război Mondial au fost comemorați la cimitirul eroilor din satul Mana

În ajunul Zilei Armatei Române, ostașii căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost comemorați la cimitirul eroilor români din satul Mana. Acolo a fost organizată o ceremonie militară și religioasă, dar și depuneri de flori.
La eveniment au participat localnici, militari de pe ambele maluri ale Prutului, dar și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, în lupta pentru eliberarea Basarabiei, au participat zeci de mii de soldați români. Mulți dintre ei au căzut și sunt înhumați în peste 200 de cimitire din Republica Moldova.

"În dimineața zilei de 14 iulie 1941 trupele de infanterie ale Armatei Române au atacat Armata Sovietică pe trei direcții. În luptele crâncene care au durat aproape trei zile și-au pierdut viața peste 100 de militari români. Inițial mormintele lor erau împrăștiate pe dealurile din împrejurimi, însă după anul 1943 osemintele a 16 dintre ei au fost exhumate și aduse în curtea bisericii din satul Mana".

Identitatea a 14 dintre soldații înhumați la cimitirul românesc din satul Mana nu a fost stabilită. În memoria eroilor, au fost trase salve de foc, iar un sobor de preoți au oficiat o slujbă de pomenire.

”Peste 250 de locuri avem unde își au locul de veci ostașii care au apărat Basarabia, palmă de pământ care a aparținut României. Să nu ne fie frică să spunem acest lucru. Este o palmă de pământ care a contat și va conta mereu pentru noi.”

Ministrul Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari, a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit țării noastre.

”De vreo 80 de ani, istoria este privită într-un ochi: Este timpul să ne cinstim eroii care au vorbit într-o limbă și am avut aceleași valori.”

Cimitirul de onoare al soldaților români din satul Mana a fost restaurat în anul 2019 cu fonduri asigurate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor de la București. La renovare au participat și localnicii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.