Pacienții bolnavi de COVID-19, care se tratează la domiciliu, vor fi monitorizați de studenții de la medicină
Embed:
Pacienții bolnavi de COVID-19, care se tratează la domiciliu, vor fi monitorizați de studenții de la medicină

Studenții de la medicină vor monitoriza pacienții bolnavi de COVID-19, care se tratează la domiciliu. Aceștia vor activa pe bază de voluntariat în cadrul unui proiect lansat de Ministerul Sănătății.  Anunțul a fost făcut de ministrul Ala Nemerenco, care a precizat că a fost creată și o bază de date cu informații despre starea de sănătate a persoanelor tratate acasă. La acestea vor avea acces angajații spitalelor, laboratoarelor private, ANSP, IGP precum și poliția de frontieră, mai puțin - medicii de familie, cei care prescriu tratamentul pacienților.

"Scopul implementării acestui mecanism este monitorizarea și triajul pacienților COVID pozitivi. Monitorul COVID fiind și noi ne dorim să devină o verigă foarte importantă de legătură, care este acum, trebuie să recunoaștem, mai slabă, între pacienți, asistența medicină primară, asistența medicală de urgență, inclusiv autoritățile publice locale".

În acest proiect vor fi implicați studenți de la facultatea "Sănătate publică" a Universității de Medicină. Aceștia vor lucra în ture.

" Alo, bună ziua, dna Ala? Suntem de la Ministerul Sănătății, monitor COVID, Sofia. Cum vă simțiți?"

"Aici vine locul facultății "Sănătate publică". Sunt cei care învață epidemiologia, cei care învață anume răspândirea și decurgerea virusului și combaterea lui și va fi o experiență deosebită pentru acești studenți".

Studenții vor verifica dacă pacienții bolnavi de COVID-19 urmează tratamentul prescris de medicul de familie și dacă aceștia respectă regimul de carantină. Informația va fi verificată însă doar la telefon, din spusele pacientului.

"Apelăm persoanele care sunt confirmate pozitiv pentru a vedea care este starea de sănătate, cum se simt, ce simptome au, dacă sunt monitorizați de medicii de familie, dacă respectă de igienă, sanitare".

Mecanismul de monitorizare la distanță a bolnavilor ar urma să funcționeze până la sfârșitul lunii mai 2022. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în prezent, 7712 persoane bolnave de COVID-19 se tratează la domiciliu.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.