Pământul va fi lovit de o furtună magnetică. Persoanele cu boli cardiovasculare și cele meteosensibile vor avea de suferit
Pământul va fi lovit de o furtună magnetică. Persoanele cu boli cardiovasculare și cele meteosensibile vor avea de suferit
Pământul va fi lovit de o furtună magnetică. Persoanele cu boli cardiovasculare și cele meteosensibile vor avea de suferit

Pământul va fi lovit în această noapte de o furtună magnetică. Despre asta au anunțat specialiștii de la centrul de meteorologie Fobos din Rusia. Astfel, în această perioadă, vor avea de suferit persoanele cu boli cardiovasculare, dar și cele meteosensibile. Pacienții pot avea dureri de cap, somnolență, astenie sau palpitații.

Potrivit oamenilor de știință, furtunile magnetice au loc atunci când pe Soare se produc explozii de masă coronală, iar în rezultat se produc nori uriași de plasmă, care se îndreaptă spre Pământ. Astronomul Ștefan Tiron susține că furtuna care se așteaptă în această noapte va fi una de intensitate mică însă avertizează că în luna mai, mai exact pe 10 și 17 mai, urmează să aibă loc două furtuni magnetice doar că deja de intensitate puternică.

”Acești curenți de particule se mai numesc și vânt solar, ele afectează atmosfera Pământului, intră în interacțiune cu straturile înalte ale atmosferei și provoacă aceste furtuni geomagnetice. Perturbația geomagnetică din această noapte va fi de intensitate mică. ”

Medicii atenționează că, în această perioadă, unele categorii de persoane ar putea să aibă stări de disconfort fizic.

”Furtuna magnetică afectează preponderent pacienții cu patologii cronice. Pacienții acuză stări de nervozitate, insomnii, cefalee, creșterea tensiunii arteriale și creșterea pulsului. Din cauza pandemiei, pacienții evită să se adreseze la medicul de familie, însă ne contactează mulți telefonic.”

Totuși, specialiștii spun că simptomele vor trece în câteva zile și vin cu unele recomandări pentru cei care vor simți aceste stări.

”De obicei, pacienții care sunt afectați de furtuna magnetică, nu sunt pentru prima dată și deja cunosc ce tratament să ia, dar noi dacă ne sună, le spunem să fie calmi, le spunem cât durează, iar medicamentos să ia produse de liniștire, pentru a trece mai ușor peste această perioadă.”

În Republica Moldova există două observatoare astronomice, însă niciunul nu detectează fenomenul furtunilor geomagnetice. Cea mai puternică furtună magnetică de pe Pământ a avut loc în anul 1859. În urma ei, telegrafele din Europa și America de Nord s-au defectat, iar Aurora boreală a putut fi observată pe tot globul pământesc.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.