Pandemia a lovit dur în economia Moldovei. Prognozele Fondului Monetar Internațional arată că, în acest an PIBul țării noastre se prăbușește cu peste patru la sută
Embed:
Pandemia a lovit dur în economia Moldovei. Prognozele Fondului Monetar Internațional arată că, în acest an PIBul țării noastre se prăbușește cu peste patru la sută

Prognozele Fondului Monetar Internațional arată că, în acest an, Produsul Intern Brut al țării noastre se va reduce cu peste patru la sută. Situația a fost provocată de criza pandemică și economică, care, de altfel, a afectat întreaga lume. În aceste condiții, premierul Ion Chicu susține că suportul financiar, în valoare de 558 milioane de dolari, ce urmează să fie acordat de FMI, va ajuta la redresarea economiei. 

"Conform prognozelor, Produsul Intern Brut în Republica Moldova se va reduce cu 4,5 procente în anul 2020, cu o revenire ulterioară pe parcursul anului 2021 în proporție de patru la sută. Acestea sunt estimările Fondului Monetar Internațional, pe care ni le-au prezentat în cadrul negocierilor. Anticipăm că inflația va rămâne în limitele intervalului țintit de BNM, în jur de 5 procente."

Potrivit premierului Ion Chicu, suportul financiar acordat de Fondul Monetar Internațional va ajuta țara noastră să depășească criza economică. 85 la sută din această sumă va ajunge în bugetul public național, iar restul este destinat pentru completarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei. Chicu a mai anunțat că, în cadrul acordului cu FMI, în țara noastră urmează să fie implementate mai multe reforme. Acestea vizează sectorul energetic, statul de drept și combaterea corupției. Și sectorul financiar-nebancar urmează să fie reformat.

"Urmează ca, până la 1 iulie 2023, microfinanțarea sau creditarea nebancară și asigurările să fie reglementate de Banca Națională a Moldovei. Bineînțeles că acest sector, după cum am spus, necesită o reformare toală și chiar o curățare, dacă îmi permiteți."

Ieri, experții FMI au anunțat că Republica Moldova va obține acces la o nouă asistență financiară. Acordul, la nivel de experți, ar urma să fie însă aprobat de către conducerea Fondului și Consiliul de Directori Executivi, în luna septembrie, după ce autoritățile de la noi vor implementa un șir de acțiuni prealabile.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.