Pandemia lovește la propriu. Numărul victimelor violenței în familie, în creștere
Embed:
Pandemia lovește la propriu. Numărul victimelor violenței în familie, în creștere

"Acasă" a devenit un loc periculos în perioada pandemiei. Specialiștii spun că din cauza lipsei de bani, dar și a faptului că oamenii petrec mai mult timp împreună în locuințe, a crescut numărul victimelor violenței domestice. Poliția îi îndeamnă cei care au fost martorii unor acte de violență să sune imediat la telefonul de încredere sau să anunțe poliția.

"Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare a treia femeie din lume a fost supusă violenței. Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 2500 de cazuri de violență domestică, însă nu fiecare victimă are curajul să ceară ajutor. Se întâmplă din cauza rușinii și a fricii, spun psihologii. Tăcerea însă nu este o soluție, este mult mai periculoasă."

Experții spun că, din cauza restricțiilor pandemice, presiunea economică și psihologică crescut dramatic. Anul trecut, numărul apelurilor la telefonul de încredere s-a dublat și a ajuns la peste 300 pe lună.


Maria a fost victimă a violenței în familie, iar acum ajută alte femei care trec prin acest calvar. Aceasta afirmă că de când a început pandemia telefonul ei sună întruna.


Psihologii afirmă că din cauza fricii și a rușinii, femeile aleg tăcerea. Iar unele aleg să nu vorbească despre acest lucru din cauză că sunt dependente financiar de agresori.


Potrivit specialiștilor, în condiții de pandemie este aproape imposibil să ieși din cercul violenței pe cont propriu. Prin urmare, vigilența prietenilor sau a martorilor oculari este foarte importantă.


Dacă sunteți abuzat sau cunoașteți pe cineva care este supus violenței în familie, puteți suna la numărul 0-8008-8008.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.