Panglica roșie, proaspăt tăiată la inaugurarea toaletei gimnaziului din Hiliuți "flutură" în toată țara! Cum au reacționat autoritățile
Embed:
Panglica roșie, proaspăt tăiată la inaugurarea toaletei gimnaziului din Hiliuți "flutură" în toată țara! Cum au reacționat autoritățile

Inaugurarea cu fast a toaletei gimnaziului din satul Hiliuți, raionul Râșcani, a provocat un val de reacții. Șeful statului Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii "Președintele răspunde" că deputatul socialist Vladimir Mizdrenco și președintele raionului Vasile Secrieru, cei care au tăiat panglica roșie, au exagerat cu PR-ul.

"Da, cu blocul sanitar au luat-o prea razna cu PR-ul, le dăm peste cap pentru chestia asta, dar eu cred că ei deja toți au înțeles. Dar totuși problema este, dar poate cineva va lua măsuri ca să nu mai fie așa cazuri, este o situație stupidă, dar problem este și trebuie rezolvată."

Și socialistul Vasile Bolea a recunoscut că colegii săi au exagerat cu tăiere panglicii.

"Ceea ce ține de panglică, părerea mea este că este exagerat. Prezența președintelui raionului, a primarului, a deputatului ales pe circumscripție chiar este una exagerată. "

Pe de altă parte, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, își amintește într-o postare pe o rețea de socializare că în perioada când era elev era nevoit să folosească toaleta din curtea școlii. El mai spune că dacă cineva le-ar fi amenajat un bloc sanitar l-ar fi „întimpinat cu flori și busuioc”. În același timp, Furculiță a mai scris că PSRM va cere Ministerului Educației să pregătească, în termen cît mai restrîns, un progam de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din țară.Tot pe facebook, fostul ministru al Sănătății Ala Nemerenco a scris că i se pare ieșită din comun implicarea copiilor în evenimente politice și electorale, asta în condițiile în care, panglica tăiată de oficial era ținută de niște elevi. <> "Jucați-vă în scenariile voastre murdare fără a implica și a atinge copiii oamenilor. Copiii nu sunt marfă politică! Construiți pentru ei viitorul: școli, grădinițe, drumuri, toalete, secții sportive, muzicale, tabere, dar fără să îi implicați.", <>a scris Nemerenco. Nemulțumit s-a arătat și ministrul Educației, Igor Șarov. Acesta a emis un ordin prin care interzice organizarea în instituțiile de învățământ a activităților care nu au tangență cu procesul educațional. În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Șarov a spus că nu va permite niciun fel de propagandă electorală în școli.

"Eu sunt profund revoltat, ca să nu zic indignat. Am semnat un ordin respectiv despre interzicerea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ. Este revoltător ceea ce se întâmplă și eu nu pot găsi nicio explicație. Este strigător la cer! Este strigător la cer și noi vom curma orice acțiune de acest gen. Nu voi permite niciun fel de propagandă electorală pe teritoriul școlii. Lăsați școala în pace! Lăsați profesorii în pace!"

Potrivit ordinului semnat de ministrul Educației, în instituțiile de învățământ se permite doar accesul elevilor, studenților, precum și angajaților instituțiilor. De asemenea, sunt interzise întâlnirile elevilor cu demnitarii de stat sau candidații la funcții publice. Într-o intervenție live pe facebook, președintele Igor Dodon a menționat că nu va ține cont de circulara emisă de minister.

"În calitate de președinte, până a fi înregistrat în campanie electorală, eu pot să am întrevederi la inițiativa directorilor. Am avut în liceul din orașul Leova, liceul "Mihai Eminescu", unde am discutat cu profesorii despre diverse probleme, nu legat de electorală. Sau ieri am avut întrevedere în liceul din orașul Taraclia, unde am discutat, de asemenea, despre probleme de ordin educațional."

Ieri, pe internet au apărut mai multe imagini de la inaugurarea cu fast a toaletei școlii din Hiliuți. La tăierea panglicii a venit un deputat socialist, președintele raionului, dar și primarul localității. Aceștia au făcut mai multe poze la ușa toaletei, în care se poate observa că nu purtau mască de protecție și nici nu respectau distanța socială. Contactat telefonic, primarul satului Hiliuți, Alexandru Sandu, a declarat că oficialii au respectat toate normele de siguranță, iar măștile de protecție au fost scoase doar pentru a se fotografia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.