Părinții sunt indignați de propunerea Ministerului Educației pentru redeschiderea școlilor de la 1 septembrie
Embed:
Părinții sunt indignați de propunerea Ministerului Educației pentru redeschiderea școlilor de la 1 septembrie

Nu vor să-și trimită copiii la ore cu măști și mănuși. Mai mulți părinți se arată nemulțumiți de regulile pe care  autoritățile intenționează să le impună din întâi septembrie, atunci când vor fi redeschise școlile. Aceștia sunt îngrijorați că elevii vor dezvolta alte afecțiuni, pentru că nu vor putea respira corect din cauza măștilor. Inițiatorii proiectului afirmă însă că documentul se află abia la etapa consultărilor, iar o variantă finală va fi prezentată ulterior. 

Tatiana Blidari din Capitală are două fete de vârstă școlară. Femeia consideră că propunerile ministerului sunt nepotrivite.

”Copiilor cu mască le va fi incomod, din propria experiență știu. Este imposibil să o porți și să vorbești. Dumneavoastră vă dați seama, copiii sunt de la opt până la trei la școală. Sunt opt ore în care vor sta cu mască și mănuși. Este foarte greu. Este afectată pielea feței și a mâinilor. Nu este bine pentru copil.”

Femeia spune că nu va putea să-și asume cheltuielile pentru măști, dezinfectant și mănuși.

Eu nu voi putea. Vă zic am doi copii, iar eu sunt singură. Prețurile sunt foarte mari. Chiar și la mâncare au crescut prețurile.

Părinții afirmă că cel mai greu le va fi copiilor din clasele primare, așa că cel mai bine ar fi ca micuții să poarte viziere în loc de măști.

”Eu stau în mănuși și eu sunt absolut transpirată. Cum copilul poate să reziste și încă în mască? Eu de fapt nu îmi închipui. Eu cred că măsurile propuse au fost absolut negândite, ori oamenii nu au avut copii, ori ei nu au fost copii și nu-și închipuie”.

”Nu o să poată în primul rând să se exprime. Poate nici nu vor fi respectate acele condiții minime de igienă. Ca să porți masca trebuie să ai mâinile mereu curate sau dezinfectate. Aici eu cred că vor fi momente în care în loc să fie mai bine, o să fie mai grav”.

”Dacă statul nu-și asumă responsabilitate pentru a acoperi cheltuielile pentru copii, sigur că vor fi cheltuieli. Numai o mască costă șapte lei, socotiți că ele la două ore trebuie schimbate. Sunt cheltuieli care le suportăm și așa la salariile mici. Da, este o problemă”.

Potrivit proiectului elaborat de ministerul Educației, lecțiile ar putea fi mai scurte, în sălile de clasă vor trebui să fie mai puțini elevi, pentru a respecta distanța socială, iar orele de curs ar putea avea loc în două schimburi. Totodată, profesorii vor trebui să monitorizeze starea de sănătate a copiilor atunci când vor intra în clasă. Autoritățile de resort spun că documentul se află abia la nivelul consultărilor, iar o variantă finală a proiectului va fi prezentată în luna august.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.