Parlamentarii din opoziție au boicotat ieri ședința Parlamentului, iar din lipsă de cvorum întrunirea nu a mai avut loc
Embed:
Parlamentarii din opoziție au boicotat ieri ședința Parlamentului, iar din lipsă de cvorum întrunirea nu a mai avut loc

Deputații din opoziție au boicotat ieri ședința Parlamentului, iar din lipsă de cvorum întrunirea nu a mai avut loc. S-a întâmplat din cauză că premierul Ion Chicu urma să prezinte cele patru legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului. Parlamentarii din opoziție spun că asumarea răspunderii este inexplicabilă și neconstituțională, în contextul în care forul legislativ este funcțional. Mai mult, potrivit deputaților, fapta guvernării este un element de uzurpare a puterii în stat. Reprezentanții Executivului au negat acuzațiile.  

Primii au anunțat că nu vor participa la ședința Parlamentului deputații de la PRO MOLDOVA.

"Nu ne vom prezenta la ședința Parlamentului și vom boicota plenul Parlamentului pentru a opri o altă șmecherie și rea intenție a acestei Guvernări. Proiectele de legi cu care vine Guvernul în Parlament puteau veni în procedură obișnuită ca noi toti deputații din Parlament să avem posibilitatea să examinăm acele subiecte. "

Ulterior, au spus că boicotează ședința Legislativului deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei de la Platforma DA.

"Motivul principal este maniera în care Dodon și partidul lui încearcă să închidă gura Parlamentului. Îi transmitem un mesaj foarte clar lui Dodon, partidului său și prim-ministrului că Moldova este parlamentară și Parlamentul nu poate fi deconectat la bunul plac al lui Dodon. Ceea ce a încercat să facă azi Dodon este un element de uzurpare a puterii de stat."

"Cine este Ion Chicu ca să-şi atribuie funcţia legislativă, să decidă de unul singur despre proiectele de legi pentru care el îşi asumă responsabilitatea Cei de la Platforma DA au propus încă în luna aprilie mecanismul şi amendamentele reale cu bani. Nu de la 1 octombrie să primească majorarea salariilor cu o lună înainte de alegeri? "
Și fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” a anunțat printr-un comunicat de presă că este împotriva angajării răspunderii Guvernului și a decis să nu vină la ședința Legislativului. De cealaltă parte, socialiștii și democrații au respins acuzațiile deputaților din opoziție și i-au îndemnat să voteze proiectele sociale propuse de Guvern.

"Asumarea răspunderii Guvernului este un instrument perfect legal. În condițiile în care cei de la Guvern constată că Parlamentul nu este funcțional, că luptele politice dăunează și bugetelor și luptei cu COVID-19, în această situația Guvernul a venit cu asumare de răspundere."

"Regret să văd că există o alianță practic formalizată dintre opoziția veritabilă de dreapta și cu hoții de miliarde. Regret să văd astăzi cu câtă ardoare îi apără."

Președintele Igor Dodon nu a venit, deocamdată, cu o reacție. Consultatul principal al Secției comunicare din cadrul Președinției Carmena Lupei a declarat că șeful statului nu comentează declarațiile și acțiunile opoziției. Consilierul premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, a respins însă acuzațiile opoziției și a menționat că Guvernul a decis să-și asume răspunderea din cauza situației politice din țară.

"- Proiectele adoptate de Guvern nu au treabă cu nicio schemă. Guvernul este în stare și în capacitate să dovedească asta.
- De ce s-a venit cu asumare de răspundere.
- Asta a fost o cale legală adoptată de Guvernul și din cauza acestui tumult politic."

Ulterior, premierul Ion Chicu i-a adresat liderului PAS un mesaj pe Facebook. Chicu îi amintește Maiei Sandu că, în 2019, și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și acest angajament a fost considerat drept unul constituțional. Amintim că ieri, Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru patru proiecte de legi care prevăd modificări bugetare. Este vorba despre Legea salarizării, Legea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale și bugetul din medicină. Drept urmare, deficitul bugetar va crește cu peste un miliard de lei și va ajunge la peste 17 miliarde de lei. Modificările presupun majorarea din toamnă a salariilor pentru angajații din sistemul medical, acordarea suportului unic în mărime de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale, dar și indemnizații pentru familiile angajaților din sistemul de Sănătate, care au decedat din cauza COVID-19.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.