Partidul "ȘOR" cere compensații pentru gaz și energie electrică pentru toată populația indiferent de statutul social
Embed:
Partidul "ȘOR" cere compensații pentru gaz și energie electrică pentru toată populația indiferent de statutul social

Partidul "ȘOR" cere compensații pentru gaz și energie electrică pentru toată populația indiferent de statutul social.
Deputatul Marina Tauber a solicitat ca un proiect de lege în acest sens să fie dezbătut în ședința Parlamentului de joi.
Propunerea însă nu a fost supusă votului pe motiv că proiectul nu a fost discutat în comisiile parlamentare.

Miercuri, Partidul "ȘOR" a anunțat că a înregistrat un proiect de lege care prevede ca toți cetățenii să primească compensații pentru facturi, după ce Guvernul a menționat că în contextul crizei de pe piața energetică, compensații vor fi oferite doar moldovenilor cu venituri mici.


"Vorbim despre situația cu gazele naturale, negocieri care nu ne-au adus la niciun rezultat, la scumpiri și la neclaritate totală. Noi credem că acest proiect de lege este unul foarte stringent și foarte important. Ieri, de dimineață, am solicitat și secretariatului, și conducerii Parlamentului ca el să fie inclus în ordinea de zi a comisiilor. "


Vicepreședintele Legislativului a spus că propunerea nu poate fi nici măcar supusă votului, deoarece proiectul trebuie avizat în comisii.


"Împărtășim și noi îngrijorările dumneavoastră și vom face tot posibilul să ameliorăm situația însă cât privește proiectul dumneavoastră, acesta nu a intrat în procedură legislativă. "


"Dumneavoastră aveți toată ziua de astăzi, de mâine, apropo, trebuie să lucrăm și joi, și vineri, nu doar o zi. Din ce motiv proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi în comisii și în ședința plenară? Insistăm ca dumneavoastră să faceți o pauză și să fie chemată comisia responsabilă!"


"Domnule vicepreședinte al Parlamentului, oare procedura intrării în procesul legislativ nu începe de la înregistrarea proiectului de lege?"


"Este informația pe care am primit-o de la secretariat și înțeleg că nu a fost inclus în comisii, nu a fost discutat. Și nu există rezoluția președintelui Parlamentului. Deci, nu a intrat în procedură legislativă. "


Moldovagaz negociază un acord de cumpărare a gazelor naturale cu Gazprom. Până la negocieri, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că furnizorul va cere o majorare cu cel puțin 35 la sută a tarifului pentru consumatorii finali. Potrivit experților, ar urma să avem facturi mai mari și la încălzire și energie electrică. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că Executivul pregătește un program de compensare pentru persoanele cu venituri mici. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că pentru a acoperi aceste cheltuieli autoritățile discută posibilitatea accesării unor fonduri europene.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.