Pașapoartele moldovenești ar urma să se ieftinească, de anul viitor, cu 200 de lei
Embed:
Pașapoartele moldovenești ar urma să se ieftinească, de anul viitor, cu 200 de lei

Pașapoartele moldovenești s-ar putea ieftini cu 200 de lei din anul viitor. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a precizat că actele emise vor avea proprietăți sporite de securitate și a anunțat, totodată, că a fost lansată o licitație a blanchetelor pentru perfectarea documentelor în următorii trei ani.

Pașapoartele noi vor fi din policarbonat, asemănătoare celor românești. Schimbarea va fi vizibilă pe pagina cu date personale, realizată din plastic dur, și nu din hârtie, cum este în prezent.

"Timp de 16 ani, Republica Moldova a produs pașapoarte de tip over laid, pașapoartele pe care le folosim astăzi. Timpurile ne impun, dar și standardele internaționale, în primul rând cei de la ICAO sporesc anual cerințele de securitate față de documentele de călătorie. Astfel, noi urmează să trecem la o nouă tehnologie de pașapoarte de tip policarbonat."

În stocul Agenției Servicii Publice sunt acum peste jumătate de milion de blanchete de acte. ASP planifică să mai cumpere un milion și jumătate de blanchete de pașapoarte și cel puțin tot atâtea pentru buletine de identitate și permise de ședere.

"Un blanchet de pașaport curat ar costa pe piață de la producătorii de acest gen circa 10 euro, iar un blanchet de tip policarbonat de tip 1 pentru buletin de identitate în jurul cifrei de 2,85. Costul total al achiziției pe care noi îl preconizăm pentru o perioadă, vreau să amintesc pentru trei ani de zile, se ridică la cifra de 430 milioane de lei."

Șeful ASP a precizat că toate pașapoartele emise până la data aplicării noului tip de pașaport vor rămâne valabile până le expiră termenul indicat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.