Pericol de explozie la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Bolnavii sunt conectați la butelii de oxigen, lucru interzis prin lege
Embed:
Pericol de explozie la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Bolnavii sunt conectați la butelii de oxigen, lucru interzis prin lege

Centrul de triere COVID-19 de la Moldexpo este o adevărată bombă cu ceas. Bolnavii de la terapie intensivă sunt conectați la butelii de oxigen în loc de generatoare speciale, lucru interzis de lege din cauza pericolului de explozie, spun specialiștii de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Ministerul Sănătății recunoaște că a fost sesizat în repetate rânduri de către medicii de la Centrul COVID, dar susține că acesta este un spital de campanie și că nu are deocamdată alte soluții pentru a face față numărului mare de bolnavi.  Deși a rămas șocat de imaginile filmate de echipa noastră, șeful interimar al Agenției pentru Supraveghere Tehnică a precizat că abia vineri inspectorii vor efectua verificări la Moldexpo, deoarece mâine este hramul orașului și este zi liberă.

Zeci de butelii de oxigen într-o singură încăpere, monitoare amplasate pe scaune din plastic și numeroase fire electrice reparate pe alocuri cu bandă adezivă, care atârnă deasupra pacienților. Așa arată secția terapie intensivă de la centrul de Triere Moldexpo. Ministerul Sănătății susține însă că spitalul este unul de campanie și recunoaște că anterior a fost sesizat de mai multe ori de medici privitor la pericolul unui incendiu.

"De repetate ori au fost aceste riscuri semnalate. Ceea ce se asigură la moment, o anumită perioadă a existat și o autospecială din serviciul pompieri care este în imediata apropiere. Noi ne asumăm sau asigurăm acoperirea riscurilor la toate etapele."


Specialiștii susțin că la fel de grav este și faptul că buteliile de oxigen sunt păstrate la nimereală și nu în locuri special amenajate.


"Regulamentul antiincendiu scrie alb pe negru că buteliile de oxigen, chiar și goale, trebuie depozitate în încăperi special amenajate departe de secțiile cu pacienți. La Moldexpo zeci de butelii de oxigen sunt păstrate afară. Ceea ce prezintă risc de explozie din cauza presiunii razelor solare."


Conducerea Agenției pentru Supraveghere Tehnică a rămas șocată de imaginile prezentate de echipa noastră de filmare, în condițiile în care, anterior, a emis o recomandare de construcție a unui generator de oxigen în apropiere de pavilionul Moldexpo. Potrivit instituției, legislația prevede că buteliile mari de oxigen nu trebuie păstrate în încăperile cu pacienți.


"Într-o încăpere din spital nu poate fi folosită nicio butelie de oxigen, este categoric interzis în volumul de 40 de litri. Oxigenul în butelii este foarte sensibil la grăsimi și alte lucruri, pentru că pot genera explozii."


Experții susțin că în condițiile în care crește numărul de pacienți, care au nevoie de concentrator de oxigen, la Moldexpo există riscul unui scurtcircuit din cauza rețelelor electrice, care nu sunt prevăzute pentru un consum atât de mare de energie electrică.


"Bineînțeles că prezintă pericolul dacă sunt conectate și alte aparate care consumă energie electrică, încălzitoare, ceainicuri, care consumă energie electrică."


Șeful interimar al Agenției pentru Supraveghere Tehnică a precizat că abia vineri inspectorii vor efectua verificări la Moldexpo, deoarece mâine este hramul orașului și este zi liberă. După tragedia de la spitalul din Constanța, unde șapte pacienți intubați au ars de vii, responsabilii din Moldova au început verificările și în spitalele noastre. Inspectorii au ajuns în opt instituții medicale. În două spitale aceștia au depistat butelii de oxigen, care au fost imediat evacuate. În plus, în câteva spitale, specialiștii au depistat că sistemul antiincendiu și cele de depistare a fumului nu funcționau, iar în altele nici nu existau. Cel mai exemplar la acest capitol este Institutul de Medicină Urgentă, care asigură pacienții cu oxigen cu ajutorul unui generator construit în afara spitalului.


" - Dar detectoarele de fum sau de stingere a incendiului ele funcționează? - Da sigur. Ducem și evidența lor, cu șefii de secție verifică instalațiile pentru că este zonă de pericol din cauza livrării de oxigen."


Medicii din secțiile COVID susțin că o soluție ar fi darea în exploatare a spitalului din Vorniceni, ceea ce ar scoate presiunea de pe secțiile de terapie intensivă din țară. Ideea a fost susținută anterior de Ala Nemerenco. După preluarea mandatului de ministru al Sănătății, Nemerenco nu a mai propus această alternativă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.