Pericolul din beci. Gazele emanate de vinul în fermentare, fac victime. IGSU demarează o campanie de prevenire a intoxicației
Embed:
Pericolul din beci. Gazele emanate de vinul în fermentare, fac victime. IGSU demarează o campanie de prevenire a intoxicației

Un beci fără ventilare unde vinul este în fermentare poate fi o adevărată bombă.
Toți cei care fac vin de casă sunt avertizați de salvatori că se pot intoxica, în acest sezon, cu dioxid de carbon.
O campanie de informare se desfășoară în toate raionele, grupurile de salvatori merg din sat în sat să discute cu gospodarii, astfel de acțiuni fiind organizate în fiecare an.
Niciun caz de intoxicare încă nu a fost raportat, spre deosebire de anul trecut, când au fost înregistrate trei victime.


În satul Gornoe, raionul Strășeni, Grigore Rotari a strâns struguri în weekend. El se laudă că produce vin în condiții sigure.

"O să mai stea vreo cinci zile aici că greu fierbe și după vreo cinci zile o scurgem în butoaie în beci și deja mai departe fierbe acolo. Mai rar intrăm în beci acolo, dar avem ventilare, care ventilează."

Bărbatul este ajutat de fiul său Tudor, care a aflat o metodă veche, dar eficientă de identificare a concentrației de oxigen în beci.

"De fiecare dată noi când intrăm în beci aprindem lumânarea din considerentul că nu avem aparataj special să verificăm concentrația de oxigen în beci. Este o metodă să-i spun mai străveche și foarte efectivă. Noi ne străduim tot timpul să intrăm câte unul în beci, adică cineva să stea afară, să ne asigure în caz de ceva."

Specialiștii spun că obligatoriu în beci trebuie să fie guri de ventilare și au câteva recomandări importante pentru toți cei care fac vin de casă.

"Recomandare Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este atunci când totuși aveți nevoie să intrați în încăpere unde se află vinul, unde se fermentează vinul, să anunțați o rudă, un vecin, pe cineva că intrați în încăperea dată. Să nu vă aflați mult timp în încăperea aceasta, să luați ce aveți nevoie și să ieșiți imediat."

În cadrul campaniei de informare, echipele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență discută cu locuitorii satelor și le împart pliante informative despre riscul intoxicației cu dioxid de carbon.

"Noi suntem campania de prevenire a intoxicării cu dioxid de carbon, și aici sunt recomandările cum să fie procesul de fermentare a vinului."

"Să nu intrăm în beci fără lumânare, să nu stăm acolo. Noi afară facem totul, în beci nu facem nimic."

Potrivit raportului IGSU din anul trecut, trei persoane au avut de suferit din cauza intoxicației cu dioxid de carbon.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.