Peste 850 de biblioteci au fost modernizate
Peste 850 de biblioteci au fost modernizate
Peste 850 de biblioteci au fost modernizate

Peste 850 de biblioteci din toată țara au devenit mai atractive pentru cititori grație programului de susținere "Novateca". Bibliotecile au fost dotate cu tehnologii informaționale de ultimă generație, iar drept rezultat numărul vizitatorilor a crescut cu 25 la sută.

Peste o sută de reprezentanți ai bibliotecilor din toată țara și-au dat întâlnire în cadrul primului târg al partenerilor de bibliotecă. Fiecare dintre ei a expus serviciile și tehnologiile performante oferite de instituție.

"Azi prezint clubul de robotică, ce este în cadrul bibliotecii și include copii de la nouă până la 16 ani. Constă în instruirea copiilor în construcție și programarea roboților lego", a spus directorul de bibliotecă, Alexandru Rusu.

"Acest creion de care a beneficiat Transilvania este un plus pentru noi, pentru că atragem utilizatori mai mulți în bibliotecă, pentru că până a studia și cartea mai este și ceva care revoluționează în tehnologiile inovaționale", a comentat bibliotecara, Daniela Popa.

În urma implementării programului oamenii vin la bibliotecă nu doar să citească dar și să învețe cum să înceapă o afacere proprie.

"Coacem toate tipurile de copturi din toate domeniile, începând cu plăcinte, colăcei, plăcințele. Am copt deja și tortă, tortă de orice sărbătoare, checuri, am copt hulubași de pace", a menționat directorul de bibliotecă, Lilia Baran.

Directorul programului Novateca, dar și partenerii implicați spun că au rămas impresionați de rezultatele obținute, iar bibliotecile noastre sunt astăzi un exemplu de reușită pentru cele din Europa.

"S-a produs o revoluție adevărată în domeniul bibliotecilor publice din Republica Moldova. Peste 850 de biblioteci au fost reutilate, redotate, reparate și repuse în serviciul comunităților locale", a afirmat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Bibliotecarii au învățat nu doar cum să utilizeze computerul, dar și cum să facă bibliotecile un loc unde oamenii pot învăța și schimba, implementa diferite idei", a precizat directorul programului Novateca, Evan Tracz.

Programul Novateca este implementat în țara noastră din 2012 și se va încheia peste doi ani.

Sursa Foto: publika.md

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.